News24 News24 stranica

ČlanaJelena Svirčić

­Žene­ za vraćanje 8. ožujka među državne blagdane

Žene za vraćanje 8. ožujka među državne blagdane

 Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja 46 udruga, najavila je u ponedjeljak da će na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, organizirati prosvjed pred Hrvatskim saborom i Vladom u Zagrebu zbog mogućnosti da se ukinu neka stečena prava žena u Hrvatskoj. Predstavnice ženskih udruga prosvjedovat će na Trgu sv. Marka zbog mogućeg ukidanja reproduktivnog prava na medicinski potpomognutu oplodnju i prava na pobačaj, izjavila je glavna koordinatorica ŽMH-a Bojana Genov. Prosvjedovat će, rekla je Genov, i protiv diskriminacije žena pri zapošljavanju, u plaći i napredovanju, zbog čega ih je, kako je istaknula, manje na pozicijama moći i odlučivanja.
Prosvjed podržava i prva ženska politička stranka - Demokratska stranka žena, osnovana u lipnju 2004., koja se u svom programu zalaže za prava i jednakost žena  koja se izražavaju kroz slobodu govora, organiziranja izbora, nepovredivosti osobnosti žene, slobodu rada i stvaralaštva.
Demokratska stranka žena objavila je javno priopćenje u povodu Međunarodnog dana žena u kojem svim ženama upućuju čestitku za Dan žena i poziva ih na punu solidarnost u borbi za ravnopravan položaj žena u našem društvu.
Također pozivaju sve žene zastupnice u Hrvatskom Saboru, bez obzira na stranačku pripadnost, da pokrenu inicijativu za dopunu Zakona o blagdanima u RH , kako bi se 8.ožujak Dan žena vratio u taj zakon i da bi na takav  simboličan način otpočeo proces vraćanja ugroženog dostojanstva žena u našem društvu.