Novosti :: Glas ISTRE

Subota, 26. veljače 2005.
 





  Naslovnica
Novosti
  Istra
  Pula
  Kultura
  Sport
  Crna
  Mozaik
  Svijet
  informator
  tv-program
  Zadnja
 
  Zoom
  DOM
  La kost
 
 
 

 
 
 

pasica pristrano g. prodan

Jajnici & tajnici

To što »herojski nacionalizam« većini Hrvata (ako ne apsolutnoj, a ono relativnoj svakako) više vrijedi nego funkcioniranje pravne države (vidi slučaj »Gotovina«), siguran je indikator da je hrvatski duhovni milje još miljama daleko od građanskog društva. No, ako hrvatsku »duhovnost« promatram s aspekta crkvenih poruka (sjećajući se, dakako, da se više od 90 posto Hrvata izjašnjava katolicima, a predsjednik države se zaklinje na Božju pomoć), onda bi mjera udaljenosti od građanskoga društva i ljudskih sloboda morala biti u svjetlosnim godinama. Ovo što u zadnje vrijeme Katolička crkva i »katolički« liječnici čine obiteljima s djecom začetom umjetnom oplodnjom i ženama koje se samozadovoljavaju duhovna je tortura dostojna najmračnijih inkvizicijskih vremena.
Lako za nas, malobrojne ateiste, možemo takve poruke jednostavno »fuckoffirati« i danteovski slijediti svoj put, ali zar one koji vjeruju u Boga doista treba pod prijetnjom lomače i pakla prisiljavati da dogmatski prihvaćaju da je Zemlja ravna ploča ili da spolno samozadovoljavanje izaziva rak maternice. Nema problema s dogmom da postoji život poslije smrti, nema problema ni s naukom da je spolno samozadovoljavanje grijeh, ali problem je što Crkva Božju svemogućnost nad čovjekom postiže zastrašivanjem neukih vjernika. Spomenute poruke strašnije su od prijetnji paklom jer pakao se događa »transcendentalno«, tek poslije ovozemaljskog života, a rak je realna i bolna strahota prije smrti. Također, i nabijanje smrtne krivnje roditeljima uz medicinsku pomoć začete djece direktni je atak na i kršćanski plemenite težnje za sretnom obitelji.
Jaz između građansko-ljudski slobodne i vjersko-nacionalistički uvjetovane Hrvatske je dubok, danas i ovdje sve teže premostiv, unatoč činjenici da za nerijetka gledišta postoji mogućnost zajedničkog humanističkog nazivnika. No, ako Crkva i njeni glasnogovornici doista ne namjeravaju odustati od vjekovne težnje da vladaju ne samo nad Čovjekom nego i nad Društvom, ne samo duhovno nego i svjetovno, onda pristrano (iako me fizički ne tangira) potpisujem poruku Ženske mreže Hrvatske: Moja maternica, moji jajnici; o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici!
Printaj članak!



Novosti

Grabar-Kitarović: Situacija ozbiljnija nego ika...

Mesić: Del Ponte pohvalila aktualnu potragu za ...

»Vratit će nam dug kad budemo na Monte Ghiru«

Liječnicima 10 posto dodatka na plaće

Pula prednjači u prometu nekretninama u Hrvatskoj

Sabor protiv političkih ultimatuma Sloveniji

POA-ina prisluškivanja pred Ustavnim sudom

Bivši direktor HZZO-a osumnjičen za zloporabu o...

General Roso: Lijevi su izdali državu, desni na...

Tankerska plovidba greškom dobila etiketu Gotov...

Tonči Tadić pregovarat će s Europskom unijom

»Ivory Point« isporučen Uljanik Plovidbi četiri...

Jajnici & tajnici

Europa prokazala dvoličnu politiku HDZ-a