Istra ::

Srijeda, 2. ožujka 2005.
  Naslovnica
  Novosti
Istra
  Pula
  Kultura
  Sport
  Crna
  Mozaik
  Svijet
  informator
  tv-program
  Prilozi
  Zadnja
 
  Zoom
  DOM
  La kost
  Trezor
  Ruzmarin
 
Predaja malih oglasa
 
Google 

 
 
 

S OKRUGLOG STOLA O NAČELU RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA NA KANDIDACIJSKIM LISTAMA

Istarski saborski zastupnici obećali podršku

U desetak istarskih općinskih vijeća uopće nema žena. Nadam se da će se ta statistika nakon sljedećih izbora promijeniti te da će Istra, koja prednjači po zastupljenosti žena u tijelima odlučivanja, biti prva u državi u kojoj neće biti vijeća bez žena, rekla je Biserka Momčinović iz CGI-ja

Slijeva: Ranka Šepić, Biserka Momčinović, Viviana Glavaš i Vera Šverko

POREČ -

Gradsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Centar za građanske inicijative održali su u ponedjeljak poslije podne u gradskoj vijećnici okrugli stol na koji se odazvalo šest-sedam predsjednika stranačkih ogranaka s Poreštine. Razgovarali su o primjeni članka 11. Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave koji kaže: »Prilikom sastavljanja lista predlagatelj je dužan voditi računa o načelu ravnopravnosti spolova«.
Članice istarskih povjerenstava podržale su prijedlog izmjena Zakona o izboru Ženske mreže Hrvatske, ali on nije niti ušao u saborsku proceduru.
- Dio članova saborskog Odbora za ravnopravnost spolova svjesno opstruira njegov rad, što govori o njihovoj niskoj razini znanja o ravnopravnosti spolova koju bi trebali zagovarati, rekla je Ranka Šepić iz pazinskog povjerenstva. Biserka Momčinović iz CGI-ja naglasila je da su istarski saborski zastupnici obećali da će pokušati uvrstiti u dnevni red Sabora izmjene Zakona o izborima kojima bi se utvrdila kvota od najmanje 40 posto kao obvezujuća i naizmjenično nizanje kandidata ženskog i muškog spola na listama, ako to ne učini Odbor.
- Hrvatski prosjek je šest posto žena u organima vlasti, a u ukupnom stanovništvu nas je 52 posto, pa se očito radi o diskriminaciji. Budući da se Hrvatska obvezala međunarodnim dokumentima dokinuti sve oblike diskriminacije žena, logično bi bilo uvesti kvote kao privremenu mjeru. Danas nas konkretno zanima hoće li političke stranke prilikom sastavljanja lista za lokalne izbore na Poreštini podržati ovaj zahtjev žena, rekla je Momčinović.
Predstavnici stranaka i nezavisnih lista pohvalili su inicijativu i obvezali se voditi računa o zastupljenosti žena, ali…
- Nemoguće je to u svakoj sredini poštovati, rekao je Arduino Matošević (SDP), premda ta stranka Statutom propisuje kvotu od 40 posto žena.
- Mnoge stranke u svom članstvu nemaju dovoljno žena, istaknuo je Dario Dobrilović, tajnik porečkog HNS-LS-a. Dodao je da porečka podružnica ima više žena, ali bi, po njegovom, mišljenju zakonom trebalo uvesti ženske kvote u stranke.
- Previše se muških u odnosu na žene gura u politiku, odnosno više je muških spremno preuzeti odgovornost, konstatirao je Goran Prodan (Nezavisna lista Poreč plus/Parenzo piu'), i nije lako zadovoljiti kvotu, premda će ta lista za sljedeće izbore težiti spolnoj ravnoteži kandidata.
Tomislav Barišić (HDZ Vrsara) misli da bi više trebalo apelirati na žene da se aktiviraju, a Vjekoslav Komadina iz porečkog HDZ-a rekao je da će nastojati kandidirati što više žena, ali da to umnogome ovisi i o njima.
Aldo Ukanović (nositelj Nezavisne liste obrtnika, poduzetnika i poljoprivrednika) ponudio se kao 19. kandidat uz 18 žena koje bi, po njegovom mišljenju, trebale kandidirati članice Povjerenstva, ali taj pokušaj duhovitosti nije pao na plodno tlo. Edi Štifanić iz porečkog IDS-a obećao je 25 do 30 posto kandidatkinja na svojoj listi na sljedećim izborima budući da ih i u članstvu podružnice ima 25 posto.
Argument da nema dovoljno žena u stranačkom članstvu ne može biti kočnica u pokušaju ozakonjenja kvota, istaknula je Šepić, jer i u zapadnoevropskim zemljama imaju kvote, a kada su ih uveli, stranke su doslovno povlačile žene za rukav da bi se kandidirale. »Nužna je kritična masa od 40 posto da uopće krenu promjene«, zaključila je Šepić.
Momčinović, koja se nadala većem odazivu stranačkih lidera iz okolnih općina, naglasila je da u desetak istarskih općinskih vijeća uopće nema žena i da se nada da će se ta statistika nakon sljedećih izbora promijeniti te da će Istra, koja prednjači po zastupljenosti žena u tijelima odlučivanja, biti prva u državi u kojoj neće biti vijeća bez žena.
Žene u stranke donose politiku okrenutu svakodnevnim potrebama, politiku tolerancije i uvažavanja, vjerodostojnost i glasove žena na izborima. U vijeća one unose odgovornost za zajednicu, uravnotežen proračun i okoliš, stoji između ostalog na lecima koje su članice Povjerenstva podijelile političarima, uz propagandne dvobojne patent-zatvarače koji aludiraju da na listama žene i muškarci trebaju biti naizmjenično navedeni.

S. MATEJČIĆ

Printaj članak!Istra

ROVINJ - U turizam se ove godine ulaže 200 milijuna kuna

PAZIN - Pismo namjere Gradu za gradnju pasaža

OPRTALJ - Do obnove Motovunske šume uređenjem starog tok...

LABIN - Moraju li i Labinjani plaćati skuplju vodu?

RAŠA - Uskoro ponovno i profesionalni ribolov u Raškom...

PAZIN - Počelo seljenje namještaja iz zgrade Županije

RAŠA - Raša u luci Bršica želi i gospodarske namjene

SVETVINČENAT - Ponavlja se prikupljanje ponuda za javnu rasvje...

SVETI PETAR U ŠUMI - Hladnoća odgodila javnu rasvjetu

ROVINJ - Pročelnici zadovoljni radom svojih odjela

VODNJAN - Grad Vodnjan sutra prodaje nekretnine

BUZET - Raspisuje se nova kreditna linija za poduzetnike

Virtualne općine i samodopadni prospekti

ROVINJ - Zdravstveni pregledi, izložbe, izleti…

LABIN - Prijem u povodu Dana Civilne zaštite

POREČ - Obveznici dobro ustrojeni i spremni

PIĆAN - Danas podjela loznih cjepova

RAŠPOR - Antifašisti posjetili Katu Božić, najstarijeg č...

POREČ - Istarski saborski zastupnici obećali podršku

PULA - Počela deratizacija u općinama Raša i Fažana

ROVINJ - Iznajmljivanjem zgrade kina prekršena četiri za...

MOTOVUN - Efrem Močibob i dalje na čelu motovunskih lovaca

POREČ - Večeras koncert, sutra predstava Jazavca

Anketa
Hoće li pregovori o ulasku u EU započeti 17. ožujka?
 
 
DA
 
NE

rezultati
Tecajna lista
Broj: 42
prodajni tečaj za:
02. 03. 2005.
EUR
001 7.528931
GBP
001 10.955954
USD
001 5.702008
CAD
001 4.621812
AUD
001 4.497838
CZK
001 0.253867
Vrijeme