Novosti ::

Ponedjeljak, 26. rujna 2005.
 
  Naslovnica
 
Novosti
 
  Istra
 
  Pula
 
  Kultura
 
  Sport
 
  Crna
 
  Mozaik
 
  Svijet
 
  Gospodarstvo
 
  tv-program
 
  informator
 
  Zadnja
 
 
  Zoom
 
  DOM
 
  La kost
 
  Trezor
 
  Ruzmarin
 
  Ljeto u Istri
 
 
 
 

 
 
 

ZAHTJEV ŽENSKE MREŽE HRVATSKE

Riješiti pitanje vatikanske državnosti

RIJEKA -

Ženska mreža Hrvatske zahtijeva da papinski nuncij u Hrvatskoj razriješi nedoumicu hrvatske javnosti o tome je li Vatikan država ili nije.
Naime, prema pisanju medija Haaška tužiteljica Carla del Ponte tvrdi da joj je vatikanski ministar vanjskih poslova odbio pomoći u lociranju odbjeglog optuženika Ante Gotovine uz obrazloženje da Vatikan nije država i nema međunarodne obveze u lovu na ratne zločince. Ako je nadbiskup Lajola to uistinu rekao, nastaju brojne nedoumice. Osim usputnog pitanja kako netko može biti ministar vanjskih poslova bez države koju bi zastupao, postavlja se i ono kardinalno: zbog čega onda ugovori između Republike Hrvatske i Vatikana imaju status međunarodnih ugovora?
Ako Vatikan nije država, a ugovori sklopljeni s njime smatraju se međunarodnim pa su postali sastavnim dijelom unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i nadređeni su nacionalnim zakonima, Hrvatska je žrtva svojevrsne međunarodno-pravne podvale. U tom slučaju, kada se u jednom sporu Ustavni sud proglasio nenadležnim za propitivanje ugovora s Vatikanom, učinio je to u zabludi. Naime, proglašavajući se nenadležnim poveo se za člankom 128. Ustava RH koji ne navodi izrijekom njegovu nadležnost za ocjenu suglasnosti međunarodnih ugovora sa Ustavom. Ukoliko Vatikan, kao jedna od strana potpisnica ugovora prema izjavi iz vlastitog vrha nije država, smatramo da je dužnost i obveza hrvatskih vlasti ove ugovore preispitati.
Ženska mreža Hrvatske smatra da se djelovanje hrvatskih institucionalnih mehanizama za uspostavu rodne ravnopravnosti, kao i zalaganje ženskih nevladinih udruga za ženska ljudska prava zbog tih ugovora odvija u bitno suženom prostoru, omeđenom crkvenom dogmom uobličenoj u međudržavnim ugovorima sintagmom »vrijednosti kršćanske etike«.Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture Hrvatska se obvezala: »Odgojno-obrazovni sustav u javnim predškolskim ustanovama i školama, uključujući i visoka učilišta, uzimat će u obzir vrijednosti kršćanske etike.« Ne uzdajući se u svima poznatim deset etičkih smjernica za život, hrvatski ministri traže od katoličke crkve i detaljnije upute što su to vrijednosti kršćanske etike, pa u brojnim povjerenstvima sjede predstavnici crkve, koji odlučuju o seksualnoj edukaciji u školama, o upotrebi kondoma i umjetnoj oplodnji, o nasilju nad ženama i politici stanovništva, o manjinskim pravima i o tome koji je oblik seksualnosti devijantan.
Izjava ministra vanjskih poslova Vatikana da Vatikan nije država objašnjava činjenicu da Vatikan nije potpisnik deklaracija i konvencija koje reguliraju ljudska i posebno ženska prava. Ništa, međutim, ne objašnjava činjenicu da hrvatska država svojim građankama i građanima sužava njihova prava sklapajući ugovore kojima crkva dobiva pravo da odlučuje o pitanjima koja se ne tiču samo vjernika, nego svih građana Republike Hrvatske, stoji u pismu kojeg potpisuje koordinatorica Mreže Bojana Genov.
Printaj članak!Novosti

HUS traži da Vlada prihod od trošarine vrati - ...

Do kartice za cestarinu samo na Grobniku i Lučkom

HZJZ: Ne kupujte vodu, ona iz špine je kvalitetna

Zaražene ptice možda stignu i u Hrvatsku

Sutra kaznena prijava protiv Stipe Gabrića

Trgovina mandatima u tuđmanovskoj maniri

Arlović: Kupovine vijećnika - podrivanje ustavn...

Specijalci efikasno savladali »opasnog teroristu«

Marijan Križić danas se očituje u Haagu

Pirotehničar stradao od »zvončića«

Glavaš: HDSSB je protiv federalizacije Hrvatske...

Raos: Hrvatski jezik treba učiti iz Matoševih d...

Riješiti pitanje vatikanske državnosti

Rasprodaja radničkih prava zbog doprinosa solid...

Nije istina da prijetimo Hrvatima

Ljevičari više ne prolaze u SDP-u

U Pevecu - ni potreba ni interes za radnika za ...

Afganistanci još žive u pećinama

Mesić: Židovska zajednica most prema Izraelu