Hrvatska izvještajna novinska agencija; Srijeda, 26. siječnja 2005.
Povratak na WWW.HINA.HR
Arhiv vijesti
Politika
Gospodarstvo
Kultura
Sport
Zanimljivosti
Pretplatnici
Servis vijesti
Foto servis (FAH)
Audio servis
Baza Eva
Hina OTS
Kontakti
Pretplatite se
Oglašavajte
Pišite nam
O nama
Hina - info usluge
Impressum

POVJERENSTVO ZA SPOLNI ODGOJ - NEKOMPETENTNO


ZAGREB, 26. siječnja 2005. (Hina) - Nevladine udruge ocijenile su u srijedu nekompetentnim Povjerenstvo za prosudbu programa za spolni odgoj, a njegova predsjednika optužile za homofobiju, dok je Ministarstvo obrazovanja sa svoje strane najavilo otvaranje javne rasprave o uvođenju spolnog odgoja u škole.

Povjerenstvo za prosudbu svih programa koji se provode vezano za spolni odgoj sastavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a na njegovo čelno mjesto imenovalo je psihijatra Vladimira Grudena.

Udruge Ženska mreža Hrvatske, Iskorak i Kontra održali su na tu temu konferenciju za tisak.

U Povjerenstvu su okupljeni pripadnici samo jedne konfesije, nema niti jednog predstavnika ženskih udruga, kao niti Državne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, upozorila je među ostalim koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov.

Predstavnici Ženske mreže Hrvatske, Iskoraka i Kontre traže da se izvannastavni "Teen Star" program spolnog odgoja hitno suspendira, jer kako su istaknuli, širi vjerske dogme, a odvojena predavanja za dječake i djevojčice, predviđena tim programom, posve su neprihvatljiva.

"Ako je Ministarstvo odobrilo ulazak tog programa u škole temeljem preporuke Hrvatske biskupske konferencije, zahtijevamo smjenu ministra znanosti, obrazovanja i športa", istaknuli su predstavnici tih udruga.

Oni su ujedno zatražili prihvaćanje cjelovitog programa spolnog odgoja kojeg su zajednički načinili predstavnici civilnih udruga, liječnici i stručnjaci, a koji je jesenas vraćen na doradu.

Naglašavajući potrebu uvođenja kvalitetnog spolnog odgoja u škole državna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik istaknula je gostujući na konferenciji da su posve nejasni naziv, cilj i zadaća Povjerenstva za prosudbu programa za spolni odgoj.

Pravobraniteljica Lukač Koritnik je podržala uvođenje spolnog odgoja u škole, ali je za program "Teenstar", koji se trenutno provodi u školama, kazala da joj Ministarstvo nije dostavilo cjelovit program već samo popratne materijale o njemu.

Ako se Povjerenstvo ne raspusti predstavnici Ženske mreže Hrvatske, Iskoraka i Kontre najavili su potpisivanje peticije i akcije usmjerene na privlačenje pozornosti međunarodne javnosti.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa najavilo je pak u srijedu na svojoj konferenciji za novinare otvaranje javne rasprave o uvođenju spolnog odgoja u škole.

Državni tajnik za visoko školstvo Slobodan Uzelac istaknuo je kako je riječ o iznimno složenom pitanju, ali koje se mora demistificirati. Mišljenja je kako je ljudska seksualnost kompleksno pitanje, koje se ne bi trebalo obrađivati u okviru samo jednog predmeta.

Osvrćući se na sastav Povjerenstva vezano za spolni odgoj, Uzelac je naglasio kako se nastojalo da Povjerenstvo bude što raznolikije, te da se ničije mišljenje ne treba unaprijed odbacivati.

U Ministarstvu su demantirali tvrdnje državne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Lukač Koritnik da je dobila samo popratne materijale uz Program spolnog odgoja "Teenstar". Ministarstvo tvrdi da su cjelokupan Program pravobraniteljici dostavili 23. prosinca.

Uzelac se na konferenciji osvrnuo i na izbore za Studentski zbor. Podsjetio je kako je ove akademske godine probijen rok za održavanje izbora za Studentski zbor, jer su oni trebali biti raspisani do kraja studenoga prošle godine.

Ministarstvo je, dodao je, upozorilo senate visokih učilišta da moraju poštovati zakonski rok, a izbori su naknadno raspisani. Do sada su izbori obavljeni na sveučilištima u Osijeku i Rijeci, u Splitu će biti obavljeni u veljači, a u Zagrebu su upravo u tijeku. Za novoosnovana sveučilišta u Dubrovniku i Zadru izbori su bili lani kada su se ta sveučilišta formirala.

Uzelac je upozorio kako studenti i njihova vodstva ne participiraju dovoljno u procesu razvoja visokog školstva.

(Hina)

26.01.2005. 15:49 sati


ISSN 1334-0026 / © Copyright Hina 2005. Sva prava zadržana.