21. listopada - Ženska mreža Hrvatske ne daje potporu niti jednoj kandidatkinji ili kandidatu na skorim predsjedničkim izborima, istaknuto je na konferenciji za novinare te koordinacije ženskih nevladinih organizacija vezano uz izjavu HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor da ju podupire ta koordinacija.

Koordinatorica Mreže Bojana Genov istaknula je kako pozdravljaju činjenicu da se na tu dužnost kandidira žena, no da će o izboru predsjednika Repubike odlučiti birači. Genov pretpostavlja da je Jadranka Kosor najvjerojatnije mislila da će Ženska mreža Hrvatske vjerojatno poduprijeti njezinu kandidaturu zbog činjenice da je žena, no formalnu potporu Mreže ne može dobiti nijedan kandidat. Prema njezinim riječima, Jadranka Kosor je vrlo slobodno interpretirala činjenicu da Ženska mreža Hrvatske pozdravlja kandidiranje žene na izborima za predsjednika Republike. (H/zi)

Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipirana) istupila je iz Ženske mreže Hrvatske zbog potpore koju je koordinatorica Mreže Bojana Genov dala Jadranki Kosor, HDZ-ovoj kandidatkinji za predsjednicu države, smatrajući da je time odstupila od načela neovisnosti, rekle su predstavnice grupe B.a.b.e. na konferenciji za novinare.

Načelo neovisnosti jako je važno za civilno društvo i našu organizaciju, jer samo odmakom od centara moći možete utjecati na njih i imati dignitet, rekla je u ime grupe B.a.B.e. Martina Belić. Dodala je kako ne postoji nikakav drugi interes da ruše nešto što su predano osam godina radile. Nakon istupanja grupe B.a.B.e. Ženska mreže Hrvatske ima 46 ženskih udruga. (H/zi)

Kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu Republike Jadranka Kosor nije željela komentirati izlazak udruge B.a.B.e. iz Ženske mreže Hrvatske zbog toga jer je po tvrdnjama udruge B.a.b.e. koordinatorica Mreže Bojana Genov poduprla Kosor za predsjednicu države.

Ono što mogu reći jest da sam do sada u svome radu i kao zastupnica u dva mandata u Hrvatskom saboru i sada kao potpredsjednica Vlade i ministrica za obitelj, među ostalim, iskreno podupirala rad ženskih nevladinih udruga, imala u njima uistinu dobrog partnera i izvrsnu suradnju, izjavila je Kosor. (H/zi)

21. listopada - Na trajektu redovne linije Brestova-Porozina između kopna i otoka Cresa izvedena je vježba otkrivanja droge na plovilu, u kojoj je sudjelovalo deset službenih policijskih pasa.

Vježba je izvedena na završetku sedmodnevne obuke tih pasa, provedene u Valbandonu pokraj Pule, na kojoj su psi obučavani za traganje za drogom na prostorima vezanima uz more, kao što su plovila i plaže. Vježbu je proveo Centar za obuku pasa i dresuru službenih pasa MUP-a RH u sklopu obuke deset pasa u prvoj generaciji obuke za traganje za drogama. Psi su uspješno pronašli drogu u garaži za automobile i salonu za putnike trajekta.

Načelnik Centra Branislav Bole rekao je da je Centar obnovio obuku pasa 2002. godine nakon što su se obučeni psi pet godina prije toga uvozili iz Mađarske. Do sada su s obuke izašle tri generacije službenih pasa, od kojih je ova prva za droge. Sada se u centru obučavaju 24 pasa, osim tih za traganje za drogom, još 12 za napadačku namjenu i dva za praćenje traga. (H/zi)

21. listopada - Zastupnik Europskog parlamenta i izvjestitelj za RH Hannes Swoboda posjetio je Hrvatski sabor i sastao se odvojeno s njegovim predsjednikom Vladimirom Šeksom, potpredsjednicom Vesnom Pusić i predsjednicima saborskih odbora za vanjsku politku i europske integracije Gordanom Jandrokovićem i Nevenom Mimicom, priopćeno je iz Sabora.

Swoboda prvi put posjećuje Hrvatsku kao stalni izvjestitelj EP-a za Hrvatsku. Izrazivši zadovoljstvo tom činjenicom, Šeks ga je obavijestio o imenovanju 15 zastupnika Hrvatskog sabora i njihovih zamjenika u zajednički parlamentarni odbor s Europskim parlamentom. Istaknuo je da Hrvatski sabor ubrzano radi na definiranju svoje uloge u pregovorima s EU-om, a intenzivno se nastavlja i rad na usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim na temelju nacionalnog programa priključenja EU-u, navodi se u priopćenju. Swoboda je rekao da imenovanje izvjestitelja za Hrvatsku pokazuje da je EU otvoren za primitak Hrvatske u svoje članstvo, a to je ujedno priznanje za rad hrvatske Vlade i Sabora, stoji u priopćenju.

Swoboda, europski parlamentarni zastupnik čija je zadaća sastaviti izvješće o napretku Hrvatske, istaknuo je tijekom sastanaka da prema Hrvatskoj u Europskom paralementu vlada povoljno raspoloženje, ali da je ono slabije kada je riječ o daljnjem proširenju EU-a. Kako se navodi u priopćenju, Swoboda osobno smatra da će Bugarska, Rumunjska i Hrvatska zajedno ući u EU 2008. godine.

Mimica i Jandroković u odvojenim su razgovorima sa Swobodom izrazili optimizam u rješavanje otvorenih pitanja sa Slovenijom, bilo bilateralnim pregovorima ili arbitražom, i istaknuli da Hrvatska teži dobrim odnosima i sa SiCG i BiH te da surađuje s Haškim sudom.

Pusić je u razgovoru sa Swobodom rekla da je pred Hrvatskom još velik posao oko usklađivanja zakonodavstva s europskim. Što se tiče priprema za početak pregovora sa Europskom komisijom, Pusić je rekla da će Hrvatska uložiti sve napore da pronađe stručnjake različitih profila koji će pomoći Vladi tijekom pristupnog perioda, priopćeno je iz Sabora. (H/mj)

21. listopada - U Operativnom središtu Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice u splitskoj Lori predstavljen je radarski sustav Peregrin, u sklopu jedinstvenog projekta More, za nadzor morske površine i zračnog prostora do tri tisuće metara visine. Predstavljanju je nazočio i ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima.

Četiri radara iz sustava Peregrin, vrijedna oko 20 milijuna dolara, trebala bi do kraja godine biti u funkciji na Visu, Lastovu, Dugom otoku i Mljetu. Onaj na Visu već je u operativnoj funkciji, na Lastovu je u fazi ispitivanja, dok je na Dugom otoku i Mljetu sve pripremljeno za njihovo instaliranje. Zajedno s još devet postojećih radarskih postaja na Jadranu činit će jedinstven radarski sustav More koji pokriva prostor od Kvarnerskog zaljeva do južnog Jadrana, sa zadaćom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa na moru.

Sustav je namijenjen ponajprije nadzoru ribolovno-ekološke zone, u sklopu razrađenog sustava koordinacije između mjerodavnih ministarstava, i poboljšanju sigurnosti pomorskog prometa na Jadranu. U slučaju potrebe, djelovat će i kao potpora sustavima protubrodske, protuzračne i obalne obrane, za otkrivanje i sprječavanje terorizma, protuzakonite migracije i šverca, te kao potpora Službi traganja i spašavanja na moru.

Ministar Rončević najavio je i skoro predstavljanje sustava Nebo čijih će pet radara biti postavljeno na kontinentu i obalnim rubovima, a koji će pokrivati hrvatski zračni prostor iznad tri tisuće metara visine. Taj će se sustav rabiti i u civilnom zračnom prometu. (H/zi)

21. listopada - Predsjednik Stjepan Mesić, koji je u posjetu Cetingradu i Vojniću, nakon razgovora s predstavnicima tamošnjih vlasti izjavio je kako na višeetničkom cetingradskom prostoru nikad nije bilo međunacionalnih izgreda te da je u Vojniću suživot sve snošljiviji.

U Cetingradu je predsjednik Mesić na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima položio vijenac, razgledao crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i stari grad Cetin.

Za posjeta Cetingradu rekao je kako je neprihvatljivo da u općini s tristotinjak nezaposlenih nije iskorištena farma Agrocomerca iz Velike Kladuše u BiH pa će, kako je rekao, Ured predsjednika s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Državnim robnim pričuvama vidjeti što priječi da farma počne raditi.

Tijekom susreta s predstavnicima bošnjačke nacionalne manjine i islamske vjerske zajednice obećao je da će razmotriti nevjerojatnu činjenicu da 129 Bošnjaka koji žive u tom kraju nemaju državljanstvo i domovnicu pa zbog toga ni njihova djeca ne dobivaju svjedodžbe, nego posebna izvješća o školskom uspjehu te kao stranci nemaju pravo na besplatan nastavak školovanja u Hrvatskoj.
Čelništvo Vojnića izvijestilo ga je da u tom mjestu obnovljeno 20 objekata prikladnih za otvaranje 200 radnih mjesta, ali su zbog spore administracije neiskorišteni, istaknuvši da zbog toga međunarodne donatorske udruge više ne žele pomagati razvoju te općine.

Komentirajući mogući datum održavanja predsjedničkih izbora, predsjednik Mesić je izjavio: Koji god datum odrede, ja ću pobijediti. (H/ia)

Izjava Stjepana Mesića stream / download



21. listopada - Štrajk u Zračnoj luci Zagreb nanio bi veliku štetu zračnom prometu i hrvatskom gospodarstvu, rekao je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Na novinarski upit o mogućem štrajku u zagrebačkoj zračnoj luci, najavljenom za idući tjedan, Kalmeta je kazao da to smatra nedopustivim, ističući da blokiranje prometa nikomu ne koristi.
Pritom je naglasio da je uvijek za socijalni dijalog, te da vjeruje da se i sada može naći rješenje kojim bi se u skladu s mogućnostima zadovoljili zahtjevi radnika i sindikata. (H/ia)

21. listopada - Policijski službenici Policijske postaje Knin uhitili su sinoć oko 22 sata 52-godišnjeg muškarca iz Knina, zbog osnovane sumnje da je nanio teške ozljede 8-godišnjem učeniku drugog razreda Osnovne škole Knin II, izvijestila je policija.

Tijekom dana uhićeni Kninjanin bit će, uz kaznenu prijavu, priveden u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku.
Prema priopćenju Policijske uprave šibensko-kninske, 52-godišnjak je jučer nešto poslije 12 sati dočekao dječaka nakon završene nastave i bez ikakva ga povoda, nakon izlaska iz školskog dvorišta, zgrabio za odjeću, podignuo i bacio preko metalne ograde.
U Općoj bolnici Knin dječaku je utvrđen dvostruki prijelom ruke pa je, nakon pružene liječničke pomoći, pušten na kućnu njegu.

Kriminalističkom je obradom utvrđeno da je uhićeni 52-godišnji Kninjanin zabunom napao osmogodišnjeg dječaka, misleći da se on dan ranije posvađao s njegovom kćeri koja također pohađa drugi razred kninske osnovne škole. (H/ia)