Dobar dan sibling | Odlogiraj se
0 poruka   0 prijatelja  
 
 
Naslovnica
Naslovnica
Moj profil
Forum
Chat
Messenger
Free mail
1na1
Oglasi
E-cards
Financije
Hrvatska
BiH
SiCG
Naslovnica
Najnovije
Hrvatska
Svijet
Politika
Znanost
Naslovnica
Nogomet
Košarka
Tenis
Ostali sportovi
Naslovnica
Galerije
Showbusiness
Nightlife
Zdravlje
Naslovnica
Baza automobila
Kuharica
Gdje jesti
Pušiona
HRFoto
Vrijeme
Tečaj
TV program
Kino
 
 Index.hr > Vijesti > Politika 
Ženska mreža želi sudjelovati u zagrebačkoj vlasti
četvrtak, 12.5.2005 00:52
ŽENSKA mreža Hrvatske uputila je u srijedu navečer popis od petnaestak zahtjeva političarima koji će nakon lokalnih izbora voditi politiku Grada Zagreba.

Na prvo mjesto Ženska mreža stavlja pravo na paritetnu zastupljenost u svim tijelima odlučivanja lokalne uprave i samouprave kao jedno je od temeljnih ženskih ljudskih prava.

U apelu se traže osnivanje gradskog ureda za ravnopravnost spolova i osnivanje županijskog povjerenstva za rodnu ravnopravnost.

Također, traži se rodna analiza i transparentnost proračuna Grada Zagreba i Zagrebačke županije te sudjelovanje predstavnica nevladinih organizacija u svim tijelima i radnim skupinama koje donose odluke važne za žene.

Žene traže ostvarivanje posebnih i djelotvornih programa za žene žrtve nasilja, izgradnju dodatnih jaslica, vrtića i škola, te rodno osjetljivih obrazovnih programa.

Navodi se i niz zahtjeva okrenut besplatnim savjetovalištima za reproduktivno zdravlje, dostupnost kontracepcijskih sredstava, dostupnost pobačaja u svim gradskim bolnicama te besplatno i anonimno testiranje na HIV i druge spolno prenosive bolesti.

Ženska mreža Hrvatske okuplja više organizacija, grupe i inicijative "koje su prepoznale da su žene diskriminirane te ekonomski, politički i statusno marginalizirane".
  (HINA)