Autor: Nacionalova redakcija
Rubrika: Gazeta
  Gazeta  

50 ženskih udruga traži kažnjavanje Željke Ogreste zbog ponovnog ugošćavanja Ante Kovačevića

Željka Ogresta, autorica emisije Željka Ogresta i gosti sablaznila je dobar dio javnosti, i izazvala oštru reakciju pedesetak ženskih grupa okupljenih u Žensku mrežu Hrvatske, nakon što je u svojoj posljednjoj emisiji opet ugostila notornog saborskog zastupnika Antu Kovačevića. Kovačević, inače u javnosti poznat po nizu primitivnih i nazadnih ispada, među kojima je najpoznatija vulgarna igra riječi o madracima i mudracima upućena Vesni Pusić, pojavio se u Ogrestinoj emisiji s madracem i ponovo izvrijeđao Vesnu Pusić uz odobravajuće hihotanje Željke Ogreste.
Ogresta je Kovačeviću omogućila da u svom primitivnom i samozadovoljnom monologu dopuni svoje seksističke stavove upućene Vesni Pusić i ponovo je nazove zmijom zvečarkom. Vjerujući da je to ujedno bio i jedini razlog zbog kojeg ga je Željka Ogresta pozvala u emisiju "Ženska mreža Hrvatske" javno je zatražila da se pozovu na odgovornost oni koji su to primitivno vrijeđanje ponovo omogućili.
Članovi ŽMH očekivali su da Hrvatska televizija Kovačevića "nakon javne osude, ignorira, jer je to i zaslužio, a ne da mu pruži svesrdnu podršku u daljnjem promoviranju primitivizma i nipodoštavanja saborske zastupnice i žena uopće".
U svom priopćenju tvrde: "Stvar je tim gora što je Kovačević ponovno promoviran u emisiji 'zabavnog' karaktera, koja uz red razgovora, smijeha i aplauza-nudi jeftinu zabavu. Time je relativizirana težina njegovih riječi, a njegov lik i djelo na perfidan način rehabilitirani. Što Željka Ogresta radi u kazalištu njezina je odluka i stvar osobnog (ne)ukusa, ali Hrvatska televizija odgovorna je za ono što se emitira gledateljstvu. Možemo li zamisliti da se na ovaj 'bezazlen' način omogući višestrukom silovatelju da u šaljivom tonu, uz viceve i smijeh, opravdava svoj zločin."
Članovi ŽMH sa "žaljenjem konstatiraju da emisija Željke Ogreste nije slučajna pojava ili incident, kako bi to htjeli prikazati oni koji su navodno kritični prema svim oblicima diskriminacije. Zadnji nastup Ante Kovačevića pokazuje da HTV prečesto otvara prostor za javno i nekažnjeno diskriminiranje građanki i građana, bilo da se radi o manjinama, ženama ili civilnom društvu. A to više nije zbroj slučajnosti, nego simptom općeg stanja na HTV-u koja očito ne razumije svoju odgovornost prema javnosti".

Kako Etičko povjerenstvo HTV-a nakon ovog nečuvenog skandala Željke Ogreste nije uopće osjetilo potrebu reagirati, kao što su to učinili kad ih je iznervirala navodna nepravednost i neobjektivnost Denisa Latina u Latinici pod imenom "Pravdi u Hrvata", može se sa dubokim žaljenjem tek konstatirati da seksizam i primitivizam nisu dio svjetonazora samo Željke Ogreste i njenog gosta, već i cijelog Etičkog povjerenstva.