<<< Natrag

Datum objave: 14.1.2005   Rubrika: Novosti

GAFOVI KANDIDATA
Predsjednik se pozvao na Treći Reich


Mediji i dobar dio javnosti Stjepanu Mesiću su ponajprije zamjerili nepotrebnu nervozu i neprimjerenu razinu obračuna s političkim protivnicima, odnosno protukandidatima. Podsjetimo:
    – Nakon navodne otmice ultradesničara i marginalnog novinara Domagoja Margetića, predsjednik je ustvrdio da ga je otela skupina homoseksualaca i tako na sebe navukao bijes udruga za promicanje prava homoseksualnih osoba.
    – Svoju suparnicu Jadranku Kosor predsjednik je u više navrata posprdno nazivao Suzana.
    – Predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu predsjednik je poručio da ne razlikuje bijeli papir od bijelih miševa.
   
    – Mesićeve izjave često su bile nedorečene i neprecizne, primjerice izjava o ratovanju Hrvatske s Crnom Gorom, koja se doduše dogodila prije kampanje, ali u samoj kampanji imala je velikog odjeka.
    – Govoreći o industrijskoj proizvodnji za vrijeme Domovinskog rata, predsjednik je kao pozitivan primjer izabrao ratnu proizvodnju Hitlerovog Trećeg Reicha.
   
Kosor u sukobu s vlastitom Vladom


    Predsjednička kampanja HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor iznjedrila je nekoliko ozbiljnih gafova, a jedan od njih, onaj s Gotovinom, ozbiljno je doveo u pitanje vjerodostojnost Vladine politike prema Haagu.
    – Aktualna potpredsjednica izrazito proeuropski orijentirane HDZ-ove Vlade ustvrdila je da ne bi učinila ništa kad bi na ulici susrela odbjeglog generala Antu Gotovinu, »jer ga najvjerojatnije ne bi prepoznala«.
    – Kosor je ustvrdila da je predsjednik Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Milivoj Bujas iskazao podršku i zadovoljstvo radom ministarstva branitelja, i to dva dana prije nego je u sjedištu svoje udruge počinio samoubojstvo, nakon neuspješnog posjeta ministarstvu u Zagrebu.
    – Kosoričinu kampanju financirao je HDZ, pozamašnim novčanim iznosom kojem nije moguće provjeriti porijeklo.
    – HDZ-ova kandidatkinja objavila je da njezinu kampanju podržava Ženska mreža Hrvatske, što su aktivistice mreže demantirale.
    – Ministre s kojima sjedi u Vladi Kosor je pozivala na učinkovitiji rad; primjerice na brzo donošenje Zakona o fondu za povrat duga umirovljenicima.
   
   
    – Izjasnila se protiv projekta Družb Adria, dok je u isto vrijeme Vlada u kojoj sjedi spomenuti projekt uvrstila u nacionalnu strategiju razvoja energetike.

L. TOMIČIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1