<<< Natrag

Datum objave: 7.11.2004   Rubrika: Novosti

AKO JE IZMEĐU STJEPANA MESIĆA I JADRANKE KOSOR I BILO JAVNE BLAGONAKLONOSTI, ONA JE U POSLJEDNJA TRI TJEDNA POSVE ISPARILA
Bolje ostati bez glasa, nego bez glasova

Mesić i Kosor prije tri tjedna zajedno su se smiješili pred fotoaparatima, da bi se nakon međusobnih optužbi njihov »pakt o nenapadanju« raspao kao Varšavski. Mesićeva sklonost doskočicama mogući bumerang. Kosor pleše s umirovljenicima

Počelo je zajedničkim osmijesima pred fotoaparatima, završilo promjenom Predsjednikove predizborne strategije: ako je javna blagonaklonost između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor i postojala, u posljednja je tri tjedna definitivno isparila.
    Tri dana nakon što je HDZ objavio predsjedničku kandidaturu Jadranke Kosor, Mesić i njegova konkurentica za ured na Pantovčaku sreli su se u zagrebačkom hotelu »Dubrovnik« na susretu Stalnog komiteta za Europska pitanja Svjetske veteranske organizacije. Bila je to prava medijska poslastica – novinari su ih istog trena zaskočili, Mesić se spremno odazvao zajedničkom 'foto-sessionu', dok je Kosor, tvrde oni koji su prisustvovali događaju, nakratko oklijevala, a onda se, uz široki osmijeh, prepustila okolnostima. No, upućeni kažu da joj je bilo pomalo neugodno jer je svjesna da joj zajedničko srdačno pojavljivanje s aktulanim predsjednikom kod birača ne donosi poene. Dapače, poruka može biti upravo suprotna: ako HDZ-ova kandidatkinja vodi kampanju rame uz rame s predsjednikom, glasači bi se mogli upitati ima li razlike za koga glasuju.
    Desetak dana kasnije bilo je već očito da je Kosor naučila lekciju. Na misi za poginule branitelje u Vojnom ordinarijatu novinari su primijetili da se Mesićeve opservacije ne hvataju uha HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji i da se njih dvoje tijekom domjenka nisu niti sreli. Kosor je na kraju čekal
KRONOLOGIJA RASPADA »PAKTA O NENAPADANJU«
    – zajednički »foto-session« na konferenciji Svjetske veteranske organizacije u zagrebačkom hotelu »Dubrovnik«, tri dana nakon objave kandidature Jadranke Kosor
    – Mesić je na Hrvatskom radiju prozvao svoju protukandidatkinju zbog traženja oca i nalaženja stranke
    – Kosor izbjegava komunikaciju s Mesićem na misi za poginule branitelje u Vojnom ordinarijatu na Dušni dan
   
   
   
    »Stop Mesić« na Internetu
   
    Predsjednička kampanja vodi se i na Internetu, a jedan od primjera je web-stranica naslovljena »Stop Mesić« (www.stop-mesic.tk). Iako ne treba puno objašnjavati njezin cilj, navedimo da autori stranice u uvodniku kažu da im je »namjera na legalan način utjecati na izbor ili čak spriječiti ponovni izbor Stjepana Mesića na položaj predsjednika Republike Hrvatske«. Tvrde da će na stranici objaviti »sve dosad objavljene dokumente i saznanja« o Mesiću i »ono što nije objavljeno, što se skriva od javnosti ili ono što prolazi pored javnosti, kao što su zgode i anegdote iz političkih krugova u Hrvatskoj«.
a da Mesić sjedne u automobil i ode pa je tek tada i ona izašla iz zgrade.
   
Poletjelo perje

No, razlog nije bio samo u strategiji nepojavljivanja s aktualnim predsjednikom. U međuvremenu je na relaciji Mesić – Kosor na sve strane poletjelo perje kada je predsjednik na Hrvatskom radiju prozvao svoju protukandidatkinju zbog traženja oca i nalaženja stranke, pa je nekoliko dana kasnije morao stišavati negodovanje javnosti obrazloženjima što je zapravo mislio svojom izjavom. Mesićeva sklonost doskočicama, koje često zabavljaju i medije i građane, pokazala se u tom slučaju kao opasni bumerang što – komentirali su mnogi – aktualnom predsjedniku uopće nije bilo potrebno.
    Ako se iz toga izvukao neokrnjen, Mesić je dodatnu municiju svojim političkim protivnicima dao samo nekoliko dana kasnije izjavom da Crna Gora nikada nije ratovala s Hrvatskom. Novinari koji su se tog dana zatekli na Pantovčaku iznenađeno su međusobno komentirali da će Mesiću – kojega prema anketama favorizira većina građana – zasigurno naglo opasti popularnost, barem južno od Splita. Predsjednik se po drugi puta u kratko vrijeme našao u situaciji da pojašnjava vlastite riječi. Je li bio uspješan, procijenit će birači.
   
Prvi Kosoričin trening

Jadranka Kosor se pak poskliznula već prvog dana svoje kandidature kada je najavila potporu Ženske mreže. Ženske udruge danima su se izvlačile iz neugodne pozicije, sijevale su press-konferencije sa svih strana, a na kraju je priča pala u zaborav. Ali, ipak nismo jasno i glasno saznali u kojoj mjeri predsjednička kandidatkinja podržava, primjerice, stavove dviju udruga-članica Ženske mreže koje se bore za prava lezbijki.
    No, saznali smo da je Kosor već odradila prvi trening za potencijalno buduću vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga RH. Nije, doduše, letjela u MIG-u, poput bivše ministrice obrane Željke Antunović, ali je izvršila smotru sudionika Prvih sportskih igara umirovljenika Hrvatske u Virovitici. Zatim je, uz taktove tamburaške pjesme »volim plavu, smeđu i garavu, svaku ženu volim ja«, zaplesala s penzionerima, a onda su je na kraju dana od prevelikog uzbuđenja izdale glasnice. Prije nego je ostala bez glasa i Kosor se uspjela našaliti po receptu aktualnog predsjednika: na novinarsko pitanje gdje joj je Mesić (jer se zajedničko fotografiranje odigravalo samo par dana ranije), ona se spremno »unezvjereno« ogledala oko sebe uz komentar »očekujem da će svaki čas izbiti od nekud«. Danas se tome sigurno ne nada ni u šali. Prešutni pakt o nenapadanju, čini se, raspao se kao Varšavski.

D. CIGLENEČKI, I. FRLAN


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;2