<<< Natrag

Datum objave: 15.6.2003   Rubrika: Županijska kronika

U SEDAM HRVATSKIH GRADOVA POČELA KAMPANJA ŽENSKE MREŽE HRVATSKE
Otvoreniji i fleksibilniji obrazovni sustav


Učenici na Trgu RH u Malom Lošinju MALI LOŠINJ – Kampanja Ženske mreže Hrvatske za zagovaranje rodno osjetljivog obrazovnog programa »Ide vrijeme, prođe rok« počela je jučer uličnim akcijama u sedam Hrvatskih gradova – Malom Lošinju, Karlovcu, Osijeku, Puli, Splitu, Zadru i Zagrebu. Na malološinjskom Trgu RH tridesetak učenika četvrtih razreda svoj doprinos prijedlogu reforme udžbenika dalo je kroz slikanje i crtanje. Iz dječjih radova mnogo bi mogli naučiti autori udžbenika jer u dječjim crtežima nema diskiminacije kakvu redovito nalazimo u našim udžbenicima.
    Aktivistkinje Ženske grupe Lošinj dijelile su građanima Platformu Ženske mreže Hrvatske u kojoj je među ostalim naglašeno da u vremenu brzih i neprestanih promjena obrazovni sustav mora biti otvoren i fleksibilan. U kvalitetnoj školi nužno je razvijati kulturu dijaloga i kritičko mišljenje, a ne servirati gotove »istine«. Već i površna analiza udžbenika koje odobrava Ministarstvo prosvjete i športa, pokazuje koliko je stereotipa koji potvrđuju ideologiju patrijarhata i slike svijeta s kraja 19. stoljeća u njima sadržano.
    Ženska mreža Hrvatske podsjeća da je Hrvatska potpisala Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, a Vlada donijela Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova, ali ravnopravnosti u školskim kurikulumima nema niti u tragovima. Pritom naglašavaju da je ravnopravnost muškaraca i žena jedna od najviših vrednota zajamčenih Ustavom RH. Stoga u Ženskoj mreži Hrvatske inzistiraju da se konačno počnu provoditi preuzete obveze jer škola mora biti mjestom učenja o ljudskim pravima, ravnopravnosti, uvažavanju i solidarnosti te poštivanju prava na različitost.

I. C. M.


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;2