<<< Natrag

Datum objave: 21.10.2004   Rubrika: Novosti

UDRUGA ZA ŽENSKA LJUDSKA PRAVA B.a.B.e. ODLAZI IZ ŽENSKE MREŽE HRVATSKE
Podrška Jadranki Kosor rasparala Žensku mrežu

Koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov rekla je pak kako nikad nije dala izravno obećanje da će podržati Jadranku Kosor

ZAGREB – Zbog neslaganja s podrškom kojom je Ženska mreža Hrvatske pristala uz predsjedničku kandidaturu aktualne ministrice i potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. najavila je izlazak iz članstva Ženske mreže.
    – B.a.b.e. se nisu složile s podrškom Jadranki Kosor i kad sam na televiziji čula o čemu se radi, skoro sam se onesvijestila. Kosor je ozbiljna političarka i ne bi se istrčala javno govoreći o podršci Mreže, a da je zbilja nije dobila. Poznato mi je da se koordinatorica Mreže našla s njom i očito donijela takvu odluku bez potrebnog konsenzusa svih članica, ispričala je Sanja Sarnavka, koordinatorica grupe B.a.b.e.
    Mimoilaženje procedure u donošenju odluke koja se tiče sviju grupa – članica, Sarnavka smatra razlogom apsolutno vrijednim odlaska.
    – Mi nismo lobistička ni politička stranka, nego smo prije svega dio civilnog društva. Političare i političke stranke ne podržavamo – mi hvalimo ono što rade dobro i kritiziramo ono što u njihovom radu ne valja. Ako hoćemo imati nešto ozbiljno kao što je Ženska mreža, moramo voditi računa o transparentnom djelovanju. Ako sami nismo transparentni, kako ćemo kritizirati političare, pita se Sarnavka, ističući kako izlazak B.a.B.e. iz Mreže ne znači prekid suradnje sa ženskim grupama nego, obrnuto, početak opsežnih razgovora o poboljšanju koordinacije među udrugama.
    Najavu odlaska grupe B.a.B.e. koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov smatra brzopletom, a uzrok joj vidi u nedovoljnoj informiranosti o »slučaju Kosor«.
    – Slažem se sa Sarnavkom, Kosor je ozbiljna političarka. Nije u njenom stilu da se po nekakvim budžacima sastaje s predstavnicama udruga. Istina je da me je primila krajem kolovoza, uz još pet kolegica, no bio je to neutralan razgovor o obrazovanju bez diskriminacije žena i o suradnji s Uredom za ravnopravnost. Tom prilikom smo joj rekle, s obzirom da se već tada spekuliralo o njezinoj kandidaturi, kako od predsjedničke kandidatkinje ne očekujemo samo promoviranje uloge majke i čuvarice obitelji, nego aktivno zauzimanje za ženska ljudska prava. Ona je žena i uživa našu solidarnost u onoj mjeri u kojoj je nepovoljno biti žena u hrvatskoj politici. I tu naša podrška Jadranki Kosor prestaje, zaključila je Genov, napominjući kako nikad nije dala izravno obećanje da će podržati Kosor te kako je Kosor preslobodno protumačila značenje dobrih odnosa s Mrežom.
    Osvrćući se na odlazak B.a.B.e.-a, Genov je izrazila žaljenje i nadu da će u razgovoru riješiti nesuglasice.

M. HRGOVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;2