<<< Natrag

Datum objave: 22.10.2004   Rubrika: Novosti

NAKON ISTUPANJA B.a.B.e. IZ ŽENSKE MREŽE
Genov: Ženska mreža ne podržava Kosor


ZAGREB – Ističući kako nikad nije Jadranki Kosor zajamčila da će je članice Ženske mreže podržati u predsjedničkoj kandidaturi, koordinatorica Mreže Bojana Genov na jučerašnjoj je konferenciji za novinare prozvala izlazak grupe za ženska ljudska prava B.a.B.e. iz članstva Mreže ishitrenim potezom, nastalim zbog neutemeljenih medijskih izjava HDZ-ove kandidatkinje.
    – Na sastanku s Kosor 20. kolovoza, s još pet koordinatorica razgovarale smo o manjku žena na visokim političkim funkcijama u državi. Tada njezina kandidatura nije još bila aktualna i samo smo teoretski istaknule kako bismo pozdravile kandidiranje žena na predsjedničkim izborima. Međutim, podršku konkretnoj političkoj osobi ni stranci ne možemo dati jer je naša uloga objektivno evaluirati političke djelatnosti u državi, a načelo neovisnosti jedno je od naših temeljnih počela. Kosor je očito preslobodno interpretirala to naše zalaganje za veće sudjelovanje žena u politici, pojasnila je Genov.
    Prilikom spomenutog sastanka, aktivistice su potpredsjednici Vlade uručile popis osnovnih ciljeva svog javnog zalaganja (takozvanu Platformu 51), koje obuhvaćaju omogućavanje dostupnosti pobačaja i kontracepcije, zaustavljanje nasilja nad ženama, ukidanje spolnih stereotipa u udžbenicima, ukidanje vjeronauka u školama, demilitarizaciju društva, dokidanje diskriminacije prema istospolnim zajednicama i slično.
    Grupa B.a.B.e. je u srijedu istupila iz Mreže, tvrdeći kako je apsolutno nemoguće od demokršćanski nastrojene političarke očekivati ispunjenje tako radikalnih uvjeta.

M. H.


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;2