<<< Natrag

Datum objave: 30.10.2004   Rubrika: Pogled

UNATOČ RASKOLU NA ŽENSKOJ SCENI, FEMINISTIČKI MONITORING JE NUŽAN
mesić pridonio mačističkom folkloru

Aktualni predsjednik najprije je konstatirao da je Jadranka Kosor »lijepa žena«, htijući je na taj način omalovažiti u svim njezinim drugim dimenzijama. Također, Mesićeva nedavna izjava u duhu jeftine psihoanalize o Jadranki Kosor kao o političarki koja je prišla HDZ-u samo zato da bi u Tuđmanu našla davno izgubljenog oca, dio je muškaračkog političkog folklora koji u nas nikada nije ni prestao

piše rade dragojević

Naš odlazak iz Ženske mreže Hrvatske nije uvjetovan ovim posljednjim događajima oko (ne)davanja podrške predsjedničkoj kandidatkinji Jadranki Kosor. To je samo bio povod da se pokuša ukazati na nešto drugo«, kazala nam je Sanja Sarnavka, iz B.a.B.a., ženske udruge koja je izašla iz Ženske mreže nakon što je sama hadezeovska kandidatkinja kazala da će Mreža stati iza njezine kandidature.
   
vijeće starica?

Podsjetimo na tok događaja. Najprije se Jadranka Kosor kao potpredsjednica Vlade krajem kolovoza sastala s Bojanom Genov kao glavnom koordinatoricom i drugima iz Ženske mreže, a nakon svog kandidiranja Jadranka Kosor je pak ustvrdila da joj Ženska mreža daje podršku. Na to je reagirala Sanja Sarnavka i njezina udruga istupanjem iz Mreže, ali i Bojana Genov sa svojim kolegicama, koja je demantirala riječi Jadranke Kosor. Sanja Sarnavka kaže da su razlozi za njezino nezadovoljstvo zapravo druge prirode.
    »Jednostavno, ja drukčije razumijevam kako bi Mreža trebala funkcionirati. Moje je mišljenje da je dosta toga da se od 46 ženskih organizacija stalno ističe samo njih pet-šest, dok ostale tavore. Također, čini mi se da bi se vodstvo trebalo pomladiti, inače će se sve pretvoriti u vijeće starica. S tom sam idejom i odstupila s mjesta zagrebačke koordinatorice u proljeće ove godine.
    Kad sam, međutim, shvatila da su sve ostale koordinatorice ponovo izabrane, vidjela sam da stvari idu u smjeru s kojim se ne slažem«, pojasnila nam je razloge istupanja iz Mreže Sanja Sarnavka.
   
brzopletost ili zlonamjernost

Našoj sugovornici smetala je i nejasna procedura u radu, izostajanje jače komunikacije i češći razgovori. »Upravo zbog ovoga posljednjeg možda je i došlo do dezinformacija vezanih uz davanje ili nedavanje podrške Jadranki Kosor. Osim toga, Mreža nikada nije stajala ni iza kojeg političkog kandidata, čak ni te prekretničke 1999. godine, jer to, jednostavno, nije i ne može biti uloga nevladinih organizacija«, dodala je Sanja Sarnavka.
    S druge strane našeg zamišljenog dijaloškog stola imamo Bojanu Genov, koordinatoricu Ženske mreže Hrvatske koja nam kaže:
    »To što su B.a.B.e. istupile mogu tumačiti ili njihovom brzopletošću ili pak zlonamjernošću. Nisam bila na njihovoj presici, ali sam čula da su tamo komentirale našu aktivističku prošlost. U svakom slučaju, mi smo se doista sastale s Jadrankom Kosor, ali ne zato da joj damo podršku, već da porazgovaramo o temama kao što je, recimo, veći udio žena u politici. U tom smislu, kanimo pokrenuti inicijativu da se poveća broj žena na stranačkim listama, jer sadašnji Zakon o izborima u članku 11 daje strankama tek preporuku da pripaze na udio ženskih kandidatkinja, što, po našem mišljenju, nije dovoljno. Dakle, zalažemo se za paritetnu politiku«, kazala je Bojana Genov.
   
podrška deklarativne prirode

Naša druga sugovornica je pak dodala da što se tiče davanja podrške, Mreža načelno podržava činjenicu da se kandidirala neka žena. »U tom smislu, pozdravljamo i kandidaturu Jadranke Kosor i Đurđe Adlešić. To, dakako, ne znači ni da ćemo im pomagati u kampanji, kako se moglo pročitati u nekim medijima, niti da stojimo iza njihovih programa. Naša je podrška čisto deklarativne prirode, a nakon toga dobro ćemo paziti i što govore i što rade«, dodala je Bojana Genov.
    Obje se naše sugovornice slažu da istupanjem jedne organizacije ne prestaje rad Mreže. Štoviše, Sanja Sarnavka drži da njihovo istupanje nikako ne znači prekid daljnjih aktivnosti Mreže. »Ipak, BaBe su kao posebna organizacija dovoljno jake da im Mreža kao svojevrsno zaleđe više ne treba. A u Mreži bi, po mojem mišljenju, trebalo doći do pomlađivanja rukovodećeg kadra, do veće fluktuacije aktivistkinja, treba dati i mlađima da rukovode i da se uče vođenju«, dodala je Sarnavka.
    Bojana Genov pak misli da je istup B.a.B.a. ishitren, ali da Mreža u svakom slučaju, ide dalje. »Uostalom, nitko me iz B.a.B.a. nije ni nazvao da pita što sam ja to doista rekla Jadranki Kosor. Ako koordinator i pogriješi, onda bi valjda trebalo njega smijeniti, a ne iz protesta odmah izlaziti iz članstva«, kaže Bojana Genov.
   
jeftina psihoanaliza

Politička nam je scena krajnje maskularizirana, a o tome svjedoče i dva istupa aktualnog predsjednika koji je dao izjave koje mu sigurno ne služe na čast. Najprije je konstatirao da je Jadranka Kosor »lijepa žena«, htijući je na taj način omalovažiti u svim njezinim drugim dimenzijama. Također, Mesićeva nedavna izjava u duhu jeftine psihoanalize o Jadranki Kosor kao o političarki koja je prišla HDZ-u samo zato da bi u Tuđmanu našla davno izgubljenog oca, dio je muškaračkog političkog folklora koji u nas nikada nije ni prestao. U tom smislu, stanoviti feministički monitoring predsjedničkih izbora bit će više nego potreban, bilo da ga vrše B.a.b.e. Mreža ili neko treći.

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;2