Mali oglasnik Turizam Trafika Marketing Grafička djelatnost Stripovi
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 1.10.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar









 
strana 6 od 8

RAVNOPRAVNOST SPOLOVA JOŠ UVIJEK JE MRTVO SLOVO NA PAPIRU

Nezaposlenih žena više od 60 posto

ZAGREB - Republika Hrvatska napravila je veliki napredak u donošenju zakona i uspostavljanju mehanizama ravnopravnosti spolova. No, unatoč tome što je od donošenja zakona prošlo više od godinu dana, predstavnice državnih i Vladnih ureda, te civilnih ženskih inicijativa za ravnopravnost spolova i U uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova osnovana je koordinacija koja bi trebala raditi na poboljšanju ženskih prava/Admir BULJUBAŠIĆunaprjeđenje statusa žena u RH, nisu zadovoljne njegovim provođenjem. Stoga su u četvrtak u uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova osnovale koordinaciju kako bi usklađenim djelovanjem radile na poboljšanju ženskih prava i provođenju zakona.
Ističu kako je u porastu diskriminacija žena u ekonomskoj sferi. Procjenjuje se da broj nezaposlenih žena prelazi 60 posto, a prema rječima predsjednice Saborskog odbora za ravnopravnost spolova, nedavno provedena istraživanja pokazala su da su žene za iste poslove slabije plaćene od svojih muških kolega. U porastu je obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama, a upozoravaju da su mediji i reklamne poruke puni seksizma, stereotipa o ženama i diskriminatornog načina prikazivanja žena i muškaraca.
Predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin nedopustivim smatra i nisku razinu paticipacije žena u tijelima izvršne vlasti, kao i na svim položajima gdje se donose važne političke i društvene odluke. Koordinacija će stoga inzistirati da sve političke stranke pri izradi lista za predstojeće lokalne izbore vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i poštuju zakonsku kvotu od 40 posto žena na izbornim listama.
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik prokomentirala je i najave o odustajanju od osnivanja Alimentacijskog fonda. Osnivanje Alimentacijskog fonda ne smatra ključnim jer, kako ističe, prema postojećim zakonskim propisima centri za socijalnu skrb dužni su samohranim roditeljima isplaćivati naknadu ako jedan od roditelja ne plaća alimentaciju, a istodobno protiv neodgovornih roditelja pokrenuti sudski postupak. Stoga smatra da bi i 20 milijuna kuna, koliko je iz državnoga proračuna izdvojeno za Alimentacijski fond, trebalo preusmjeriti na Centre za socijalnu skrb.

S. DUKIĆ
   

UDRUGA POSLODAVACA HUMANITARNOG RAZMINIRANJA
NEZADOVOLJNA JE ODNOSOM DRŽAVE PREMA FINANCIRANJU

Kiš: Pirotehničari su potplaćeni

ZAGREB - Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja koja djeluje pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), izrazila je u četvrtak nezadovoljstvo odnosom države i društva prema financiranju razminiranja, kao i izvješćem o razminiranju koje je Hrvatski centar za razminiranje podnio Saboru.
Ako se nastavi ovakav dotok sredstava za razminiranje, daleko smo od plana da se Hrvatska do 2010. očisti od mina, rekao je predsjednik Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja Boris Katić na konferenciji za novinare u Zagrebu i dodao da u kolovozu zbog zastoja u financiranju nije bilo razminiranja.
- Pirotehničari su potplaćeni, a poslodavci rade na granici zatvaranja svojih poduzeća - rekao je Katić.
Odnos države prema razminiranju osudio je i predsjednik sindikata pirotehničara Dražen Kiš koji je bio gost na konferenciji za novinare. "Sindikat i poslodavci godinama upozoravaju na stanje u razminiranju, ali ih nitko ne sluša", kazao jer Kiš.
U ime poslodavaca u poslovima razminiranja, Katić je prozvao i javna poduzeća, poput HEP-a ili Hrvatskih šuma, zbog toga što ne uplaćuju sredstva koja su obvezni davati za razminiranje.
Posebno se osvrnuo na cijenu razminiranja. Rekao je da je prosječna cijena od 6,67 kuna po četvornom metru nerealna i da pada već godinama, iako je riječ o iznimno opasnom poslu od velike važnosti za državu.
Podsjetio je da je 1996. prosječna cijena razminiranja četvornog metra bila oko 27 kuna, lani 13,80 kuna, da bi ove godine pala na 6,67 kuna. Radi usporedbe, istaknuo je da je u Angoli, gdje razminiranje financira UN, cijena osam dolara po četvornome metru unatoč nižoj cijeni rada lokalnog stanovništva.
I poslodavci i sindikati žele raspravljati s državom i o drukčijem plaćanju razminiranja, odnosno da se umjesto po četvornome metru, plaća po satu rada pirotehničara, kao i u ostalim uslužnim djelatnostima. Katić dodaje da niti svaki sat rada ne bi trebao imati istu cijenu jer nije svaki posao na razminiranju ili tehničkom izvidu jednake težine.
Predsjednik sindikata pirotehničara Dražen Kiš upitnim je ocijenio izvješće Hrvatskog centra za razminiranje razmatrano u Saboru prošlog tjedna, u kojem se navodi da je plan vraćanja razminiranih površina na uporabu premašen za više od 200 posto. Kiš sumnja u kvalitetu tehničkih izvida minski sumnjivog terena i tvrdi da Hrvatski centar za razminiranje bez sigurnih dokaza proglašava sigurnim prostorom, primjerice, poljoprivredno zemljište koje se obrađuje.
Predstavnici poslodavaca i sindikata osudili su u četvrtak i sporost Vlade koja je najavila, ali još nije utvrdila, prijedlog novog zakona o humanitarnom razminiranju.

 

DSV razriješio sutkinju
Općinskog suda na Pagu

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo je u četvrtak sutkinju paškog Općinskog suda Zdenku Barinić-Čemeljić zbog neurednog obavljanja dužnosti, odnosno jer u 15 predmeta nije na vrijeme izradila odluke, dok je zagrebačku općinsku sutkinju Silviju Sunčanu Stubičar oslobodilo stegovne odgovornosti.
Sutkinja Zdenka Barinić-Čemeljić proglašena je odgovorna jer nije na vrijeme izradila odluke, a u jednom predmetu je od zaključenja rasprave do odluke proteklo i deset godina. Od 15 predmeta za koja je proglašena odgovorna, u samo dva slučaja je odluku donijela za manje od godine dana.
Ona se pred DSV-om branila teškim uvjetima rada na paškom sudu kojim je do lipnja ove godine i predsjedavala, te posebice svojim lošim zdravstvenim stanjem. Tako je navela da je godišnje bila opterećena s oko 5500 predmeta te da je u istom razdoblju rješavali oko 1200 predmeta, što je, kako je rekla, najviše od svih općinskih sudaca s područja Županijskog suda u Zadru. Kazala je da je od 1998. oboljela od brojnih bolesti da je imala više operacija te doživjela prometnu nesreću, pa je zbog svega toga godinu i pol bila na bolovanju.
Stegovni postupak proveden je na zahtjev predsjednika zadarskog Županijskog suda Antuna Klišmanića koji je odbacio optužbu sutkinje da je postupak pokrenut zbog nezadovoljstva paškog gradonačelnika njezinim radom.
Zdenka Barinić-Čemeljić koja je sutkinja od 1985., najavila je da će se žaliti na odluku DSV-a koji je, ne čekajući kraj žalbenog postupka, odlučio da razrješenje stupa na snagu odmah.
Zagrebačkoj općinskoj sutkinji Silviji Sunčanoj Stubičar nije dokazano da je u jednom predmetu prepravila datum odluke, kao što je tvrdio predsjednik suda Đuro Sessa, pa ju je DSV oslobodio stegovne odgovornosti za zloporabu položaja i neuredno obavljanje dužnosti.
Zbog neurednog obavljanja dužnosti u tri predmeta DSV je novčanom kaznom kaznio zagrebačkog općinskog suca Damira Prišlina Krbavskog. Njemu će se u iduća četiri mjeseca uzimati jedna trećina plaće.

 
Još u rubrici:
 


PROVOKACIJE SLOVENSKIH RIBARA,
RIBARSKOG INSPEKTORA I POMORSKE POLICIJE

NOVI INCIDENTI U SAVUDRIJSKOJ VALI


KAKO BI SMANJILA PREVISOKE CIJENE NAFTNIH DERIVATA
Vlada zahtijeva od Ine niže marže na gorivo


ZADAR TANKERSKA PLOVIDBA PRODALA BROD
ZA PRIJEVOZ UKAPLJENOG PLINA "SALI"
Jedini jadranski ’plinaš’
otplovio u Južnu Koreju


SINDIKALNI ČELNIK JADRANKO VEHAR
NA PROSVJEDNOM SKUPU PROTIV OTPUŠTANJA RADNIKA:
Cijena novog imena HT-a dovoljna za
dvogodišnju plaću 700 prekobrojnih


SABORSKA OPOZICIJA PROZVALA VLADU DA POSTUPA SUPROTNO
ZAKONU O SPRJEČAVANJU SUKOBA INTERESA
Juriš šogora i kumova
na nadzorne odbore


SVEČANO MISNO SLAVLJE U HRVATSKOJ CRKVI U RIMU
Sv. Jeronim u temeljima
suvremene Europe


KAOS U IRAKU: DNEVNO 80 NAPADA NA AMERIČKE SNAGE
Automobili bombe ubili 42,
a ranili 140 osoba


 





 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2004.

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 6/8