HELENA ŠTIMAC-RADIN, PREDSTOJNICA
VLADINA UREDA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA:

Hrvatska nema seksističke zakone

ZAGREB - Hrvatska nema seksističke zakone, naprotiv, UN-ov Odbor za uklanjanje diskriminacije žena upravo je pohvalio Hrvatsku zbog unaprjeđenja zakonodavstva vezanog uz ravnopravnost spolova u razdoblju od 1998. do 2004. godine, izvijestila je u srijedu Helena Štimac-Radin, predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova, predstavljajući najnovije zaključke i preporuke UN-ova Odbora za uklanjanje diskriminacije nad ženama. Riječ je o Helena Štimac-Radin: UN-ovo očitovanje najbolji je demanti onoga što su proteklih dana tvrdile pojedine ženske udruge u RHpreporukama, odnosno očitovanju UN-ova Odbora na hrvatsko izvješće o ravnopravnosti spolova i oblicima borbe protiv diskriminacije nad ženama, što ga je naše izaslanstvo predvođeno Helenom Štimac-Radin predstavilo UN-u 18. siječnja.
U UN-ovu izvješću pohvaljene su promjene na području zakonodavstva u proteklih šest godina te uvođenje u Ustav vrednota ravnopravnosti spolova, značajnim se ocjenjuje to što u hrvatskoj Vladi ima 30 posto žena dužnosnica, a u parlamentu oko 25 posto žena zastupnica, što je više od europskog prosjeka koji iznosi oko 18 posto. Pozitivnim se ocjenjuje osnivanje povjerenstava za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini, trenutačno u deset županija, a pohvaljena je i suradnja s nevladinim udrugama.
Premalo podataka o ženama predstavnicama nacionalnih manjina i žena s invaliditetom, premala zastupljenost žena u tijelima lokalnih vlasti, izostanak temeljite primjene zakona, visoka zastupljenost žena u strukturi nezaposlenih, oko 60 posto, neki su od problema u Hrvatskoj nad kojima se izražava zabrinutost u UN-ovu izvješću. Također, upozorava se na visoku stopu obiteljskog nasilja te od države traži otvaranja većeg broja skloništa za zlostavljanje žene, a upozorava se i na spolne stereotipe u udžbenicima. Posebna zabrinutost izražava se zbog marginaliziranja žena Romkinja.
— UN-ovo očitovanje najbolji je demanti onoga što su proteklih dana tvrdile pojedine ženske udruge u Hrvatskoj. Je li tako teško reći da je Hrvatska zbog nečeg pohvaljena? — kaže Helena Štimac-Radin.
Ona je kazala da su novinski članci poput onoga što ga je pod nazivom "UN: Hrvatska ima seksističke zakone" objavila Hina, nanijeli štetu Hrvatskoj, te da su zapravo dezinformacija domaće i inozemne javnosti. "Zbog toga netko u Hini treba odgovarati ili podnijeti ostavku", pozvala je Helena Štimac-Radin.

M. CVRTILA
   

Neprofesionalno izvješće o Romima

Predstojnica Vladina Ureda za nacionalne manjine Milena Kleiner kazala je da se izvješće o Romima u Hrvatskoj temeljilo na "shadow reportu" što ga je podnijela udruga Roma iz Budimpešte, a nijedna udruga Roma iz Hrvatske, od kojih su neke to izvješće i demantirale. "Izvješće te udruge krajnje je neprofesionalno i subjektivno, rađeno u dva dana. O kakvom se materijalu radi, možete vidjeli po njihovu prijevodu da se Rome u Hrvatskoj 'prisilno pere', a govorilo se o higijeni vezanoj uz prevenciju od AIDS-a", kaže Kleiner.

Protiv udara ženskih udruga

Predstavnice ženskih udruga u Hrvatskoj predstavile su takozvani "shadow report" koji se znatno razlikuje od onoga službenog izaslanstva. "Protiv sam ovakvog udara ženskih udruga", kaže H. Štimac-Radin. Prema njezinoj ocjeni, upravo je izvješće ženskih udruga nepotpuno, zatajeni su neki podaci poput političke zastupljenosti žena u tijelima vlasti i slično. "Možda je tome razlog što je udruga B.a.B.e tražila konzultativni status pri UN-u, a to puno donosi", kaže Štimav-Radin.

 

 

 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.