Mali oglasnik Turizam Trafika Marketing Grafička djelatnost Stripovi
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 9.3.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  vrt
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar









 
strana 3 od 8

MINISTRICA KOSOR S PREDSTAVNICAMA ŽENSKE MREŽE

Manjak žena u političkom životu

ZAGREB - "Politika mora stvoriti politički okvir, a stručnjaci moraju dati zadnju riječ. Dobro je da i oporbene stranke daju prijedloge za Zakon o pobačaju, ali tu raspravu treba objediniti i napraviti konsenzus te na kraju donijeti zakon u skladu sa svakodnevnim životom", izjavila je u utorak potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon sastanka s predstavnicama Ženske mreže Hrvatske i javnom pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Dodala je da Vlada o Zakonu o pobačaju nije raspravljala, te obećala da će svojim muškim kolegama u Vladi iznijeti zahtjeve Ženske mreže Hrvatske.
Dok je ona to govorila predstavnicama Ženske mreže, ostale su članice vani demonstrirale i ultimativno tražile da ministrica iziđe pred njih.
Kosor je naglasila da je na sastanku bilo riječi o potrebi većeg angažiranja žena u političkom životu pred lokalne izbore: "Zalažemo se za to da više žena bude na što istaknutijim mjestima. Imamo žena na listama, no one su nisko pozicionirane i to je potrebno promijeniti." Ministrica Kosor je dodala kako su žene na lokalnoj razini manje zastupljene nego na državnoj.
Istaknula je, također, da se razgovaralo i o potrebi borbe protiv nasilja nad ženama, te izrazila zadvoljstvo što imamo nacionalni program borbe protiv nasilja nad ženama. Iskreno je priznala da se i sama ponekad suočavala s tim, da je neki pokušavaju svesti na ures u politici, te naglasila da na takvo što nikada nije htjela pristati. Ženska mreža Hrvatske uručila je priznanja "Maja Miles" novinarkama Mariji Molnar i Nataši Petrinjak za, kako kažu, rodno osjetljivo novinarstvo Svoje stavove predstavnice Ženske mreže pokazale su pred sjedištem Vlade/Admir BULJUBAŠIĆu 2004. godini.
Ženska mreža također od Vlade i Sabora zahtijeva da se usvoje privremene mjere radi uklanjanja postojeće diskriminacije u predstavničkim i izvršnim tijelima lokalne i regionalne samouprave te da kandidacijske liste sadrže najmanje 40 posto osoba ženskog spola .

A. MALENICA
   

"Maknite krunice s naše vunice!"

"Nećemo natrag", "Moje tijelo nije Papino", "Maknite krunice s naše vunice", "Moja maternica, moji jajnici". Samo su neke od parola koje su članice Ženske mreže Hrvatske, koja broji 45 ženskih nevladinih organizacija, nosile u utorak demonstrirajući pred Vladom RH. U njihovim nastojanjima podržali su ih Vesna Pusić, potpredsjednica Sabora, zastupnice Alenka Košiša-Čičin -Šain i Gordana Sobol, kao i predsjednica Skupštine grada Zagreba Morana Paliković-Gruden.


Sanader: Čestitam Dan žena

Ruža za Dan žena u splitskom škveru - kakav je danas položaj ljepše polovice u hrvatskom društvu/Matko BILJAKZAGREB - Premijer Ivo Sanader uputio je jučer čestitku u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena.
"Vlada Republike Hrvatske nastoji na izjednačavanju deklarativnih i načelnih vrijednosti, kad je u pitanju ravnopravnost žena, sa stvarnom osviješćenošću uloge žena u hrvatskome društvu, na povećanju njihove zastupljenosti u političkom, poslovnom i znanstvenom životu zemlje i olakšavanju njihova svakodnevnoga života poštenijom podjelom društvenih uloga", navodi se u priopćenju. (H)

Ženske mirovine za 26 posto manje su od muških

ZAGREB - Sindikat umirovljenika Hrvatske i Ženska sekcija SSSH su u utorak, na konferenciji za novinare, iznijeli zahtjev da se u Hrvatskoj krene u novu mirovinsku reformu. Predsjednica Sekcije Bižica Žilić, koordinatorica Sekcije Jagoda Milidrag-Šmid, regionalna koordinatorica ICFTU-a Jasna Petrović i predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić upozorili su na već dosad izražene negativnosti sadašnje mirovinske reforme u Hrvatskoj i u ostalim tranzicijskim zemljama.
Kroz 5 godina, od kako se taj model počeo primjenjivati, došlo je do izražaja veliko siromaštvo novih umirovljenika. Dok su ljudi koji su u mirovinu išli 1998. prosječno ostvarili 2106, oni koji su umirovljeni u 2004. godini ostvarili su samo 1383 kune. Osim toga, povećane su razlike između prosječnih muških i ženskih mirovina - do 1999. ženske mirovine su bile 18 posto niže, a danas zaostaju čak 26 posto, upozorila je koordinatorica Ženske mreže Jagoda Milidrag-Šmid. Zbog toga Ženska sekcija i SUH traže ograničavanje razdoblja za izračun mirovine na 20 najpovoljnijih kontinuiranih godina te povećanje aktualne vrijednosti mirovina za barem 20 posto.

J. ŠMIDT
 
Još u rubrici:
 


PRED HRVATSKE VLASTI POSTAVLJENO DEVET UVJETA
KOJE TREBAJU ZADOVOLJITI ŽELE LI POČETAK PREGOVORA 17. OŽUJKA
Britanci traže ucjene,
prisluškivanja i uhićenja


DOZNAJEMO NESREĆA BRODA "KAREN DANIELSEN"
BIT ĆE VELIKI IZAZOV ZA DANSKE I BAHAMSKE ISTRAŽITELJE
Brodom na most - kušnja i za
"Ekipu za očevid"


JOŠ UVIJEK NEPOZNAT UKUPAN IZNOS SPEKTAKULARNOG DOBITKA
NA SPORTSKIM KLADIONICAMA
Bušić će dio novca uplatiti obitelji
generala Gotovine


SUD JOŠ ČEKA SABORSKU ODLUKU O SKIDANJU IMUNITETA
Opet propalo ročište o Đapićevu magisteriju


1963. SPLIT - 6,6 C - 1987. DUBROVNIK -4 C IAKO NAM SE ČINI DA POČETAK PROLJEĆA NIJE NIKAD BIO HLADNIJI, STATISTIKA KAŽE DRUGAČIJE
OŽUJSKI REKORDERI -
1963. i 1987. GODINA


NAJSVJEŽIJA PRIČA O TZV. LJUDSKIM PRAVIMA
"EUROPA" JE VEĆ
PRESUDILA GENERALU!


HAAŠKI TRIBUNAL PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV RAMUSHA HARADINAJA
Kosovski premijer podnio ostavku i danas odlazi u Scheveningen


 





 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/8