UDRUGA TEEN STAR APELIRA NA MINISTARSTVO
ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I ŠPORTA

Omogućite slobodan izbor
spolnog odgoja u školama

ZAGREB - Udruga za cjeloviti spolni odgoj Teen STAR apelira na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da prihvati sustav u kojemu će mladima i njihovim roditeljima biti omogućen slobodan izbor između više različitih programa spolnog odgoja u školama. U otvorenom pismu ministarstvu, koje su u srijedu predstavili na press-konferenciji predsjednica Kristina Pavlović i dopredsjednik Ladislav Ilčić, udruga se odlučno suprotstavlja ideji uvođenja jednog, obveznog i isključivog, programa seksualne edukacije u školama.
- Takva ideja više odgovara totalitarnom društvu i mentalitetu, bez obzira tko ju je predložio - ističu u udruzi. Navodeći kako u Hrvatskoj različiti ljudi imaju različita stajališta i sustave vrijednosti na području spolnosti, Ministarstvu poručuju da tu pluralnost uvaže i prilikom donošenja odluke o uvođenju seksualnog odgoja u škole.
U udruzi su zgroženi vrijeđanjem roditelja i podcjenjivanjem njihove sposobnosti da odlučuju o odgoju svoje djece koje dolazi od Ženske mreže i homoseksualnih udruga Iskorak i Kontra. Za te su udruge, kažu u Teen STAR-u, ideologizirani svi oni roditelji koji žele drukčiji program spolnog odgoja od onoga koji zastupaju te udruge.
- Žele li hrvatski roditelji i hrvatsko društvo da im homoseksualne i feminističke udruge nameću svoje viđenje i pristup seksualnoj edukaciji, onemogućivši bilo kakvu konkurenciju i drukčiji izbor? - pitaju u Teen STAR-u.
Podsjetimo, Povjerenstvo MZOS-a, koje razmatra modele uvođenja spolnog odgoja u školama, konačnu odluku treba donijeti do 1. travnja. Prema dosadašnjim informacijama, članovi Povjerenstva podijeljeni su između dvaju prijedloga - jednoga prema kojemu bi se seksualna edukacija učila u sklopu postojećih predmeta, te drugoga prema kojemu bi se uvela kao poseban školski predmet. Pred Povjerenstvom je i analiza dvaju programa spolnog odgoja koji se zasad provode u školama, Teen STAR-a koji se provodi u 70-ak škola i koji podupire Katolička crkva, te programa prevencije MEMO AIDS, kao i analiza novog programa koji je predložila skupina stručnjaka, na čelu sa sociologom prof. dr. Aleksandrom Štulhoferom.

M. CVRTILA

© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.