ŽENSKA MREŽA HRVATSKE ZAHTIJEVA ISTRAGU O KRŠENJIMA ZAKONA

Trećina licenciranih medicinskih
ustanova ne obavlja pobačaj

PULA - Ženska mreža Hrvatske od Ministarstva zdravstva RH zahtijeva istragu o kršenjima zakona te dosljedno, sukladno zakonu, poštovanje ženskih reproduktivnih prava, jer 11 od 33 licencirane ustanove za obavljanje legalno induciranog pobačaja u RH u sustavu javnog zdravstva, dakle, njih 33 posto, ne obavljaju pobačaj.
Rezultat je to istraživanja dostupnosti pobačaja u ovlaštenim hrvatskim zdravstvenim ustanovama koje je telefonski proveo ŽMH. Tom je prigodom utvrđeno da se pobačaji ne rade u KBC-u Petrova, OB-u Požega, u bolnicama u Pakracu, Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Kninu, Našicama, Vinkovcima, te u domovima zdravlja Sinja, Makarske i Metkovića. Stoga se Ženska mreža Hrvatske poziva na Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, ističući nedvosmislen članak 17. koji propisuje kako se pobačaj obavlja u zdravstvenim ustanovama koje ovlasti ministarstvo.
Neke zdravstvene ustanove, navodi se, šikaniraju žene porukama o grijehu i zločinu, a neke bolnice im dodatno otežavaju situaciju zahtijevajući od žena prethodni razgovor sa socijalnom radnicom kao što je slučaj u zadarskoj bolnici, uz obrazloženje kako je to "pravilo države Hrvatske", ili odlazak u savjetovalište kao što je praksa u šibenskoj bolnici.
Komparacije radi, osobe koje nemaju status osiguranika plaćaju, primjerice, vađenje krajnika 162 kune, slijepog crijeva 382 kune, a operaciju kile 952 kune. Prema količini stručnog osoblja, vremena, lijekova i opreme, pobačaj je na razini vađenja krajnika. Stoga golema razlika u cijeni između ova dva medicinska zahvata vjerojatno otpada, smatraju u ŽMH, na etiketu grijeha i zločina ili na činjenicu da je ženu u nevolji lako materijalno ucjenjivati i eksploatirati.

Branka ŽUŽIĆ
   

Usluga u četiri oka

Na četiri mjesta gdje se ne obavlja pobačaj, a uglavnom zbog prigovora savjesti, davane su izjave u stilu "obratite se doktoru da vam kaže koga ćete potražiti u tom slučaju" ili "osobno ćete se već dogovoriti s liječnikom", što nalikuje na putokaz ženi kako da sebi pomogne izvan zdravstvenog sustava koji je pod nadzorom države, odnosno da plati uslugu "u četiri oka".

Kažnjiva djela izvan sustava

Glavna koordinatorica ŽMH Bojana Genov kazala nam je kako se svaki pobačaj koji se učini izvan sustava i nije prijavljen smatra ilegalnim i kažnjivim. Pritom je poručila kako je krajnje nedopustivo da liječnici u tim zahvatima pronalaze izvore privatnog biznisa i dodatne zarade te pritom ženu ekonomski diskriminiraju. Stoga je ona najavila kako će ŽMH kategorički Ministarstvu zdravstva uputiti zahtjev za urgentnim započinjanjem istrage u vezi s otkrivenim stanjem u hrvatskim zdravstvenim ustanovama koje su ovlaštene za pobačaj.

Cijena u KB-u Split od 620 do 1700 kuna

U priopćenju ŽMH naglašava se kako cijena pobačaja za osiguranice HZZO-a varira od ustanove do ustanove, i, (pre)slobodno se formirajući, kreće se od 600 kuna u varaždinskoj bolnici do 2400 kuna u OB-u Zabok, gdje, prema informacijama autorice ovog istraživanja, pobačaj s računom stoji 2400 kuna, a ako račun ne treba, onda upola manje?!
U KB-u Split, kako je navedeno, a u što su se autorice osobno uvjerile provjeravajući telefonskim putem, za ambulantnu intervenciju, samo uz lokalnu anesteziju, za pobačaj žena treba platiti 620 kuna, dok taj zahvat u bolnici stoji 1700 kuna.

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.