UNATOČ BROJNIM UPOZORENJIMA NA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

 

Na izbornim listama niti trećina žena

Na ukupno 21 izbornoj listi među 525 kandidata koji se bore za ulazak u Gradsko vijeće Splita samo su 152 žene, odnosno 28,95 posto. Nositeljice lista samo su tri, i to na listi HKDS-a Zdravka Božikov, na listi HKDU-a Marina Mladineo te Đula Rušinović-Sunara na Nezavisnoj

Među 525 osoba koje će se na ukupno 21 izbornoj listi boriti za ulazak u Gradsko vijeće Splita samo su 152 žene, odnosno 28,95 posto. Ženska mreža Hrvatske koja mjesecima upozorava kako zastupljenost žena u politici, odnosno predstavničkim tijelima lokalne samouprave mora odgovarati njihovu udjelu u populaciji, s ovim pokazateljima u Splitu neće baš biti sretna.
Najviše žena na listama od 25 kandidata (25 je, naime, vijećničkih mjesta) ima Stranka zelenih Hrvatske, čak 18 njih, slijedi je Nezavisna gradska lista nositeljice Đule Rušinović-Sunara s 13 žena, a potom koalicijska lista HSLS-ASH-DSU s 10 žena. Po devet žena na listi imaju Akcija mladih, HKDU te Nezavisna gradska lista nositelja Jakše Baloevića. Podsjetimo, Baloević, bivši HSS-ov vijećnik, na posljednjim predsjedničkim izborima bio je šef izbornog stožera nezavisnog predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića.
Sedam žena na izbornim listama imaju HSP, Nezavisna gradska lista nositelja Slobodana Beroša, Nezavisna gradska lista nositelja Željka Jerkova, Nezavisna gradska lista nositelja Ivana Kneževića te lista SRP-a. Šest žena našlo je mjesta na listi DLS-a, koalicijskoj listi HČSP-HB-HDRS-Hrvatski demokršćani, HDZ-ovoj listi i Nezavisnoj gradskoj listi nositelja Dragana Jurišića. Po pet kandidatkinja na izbornim listama imaju koalicija DC-LS-SU-JSDSH, zatim HKDS te HP-HDD-KSU. Lista HPS-a te koalicijska lista SDP-HNS-HSU-HSS imaju četiri žene, a najmanje, samo tri žene na listi imaju HP-HPP. Među nositeljima liste samo su tri žene, i to listu HKDS-a nosi Zdravka Božikov, listu HKDU-a nosi Marina Mladineo, a Đula Rušinović-Sunara nosi nezavisnu listu. Što se pak tiče zastupljenosti nacionalnih manjina, barem jednog predstavnika manjine ima sedam lista. Tako će na izbore za Gradsko vijeće Splita izići po jedan Albanac, Makedonac i Musliman, tri Crnogorca i sedam Srba.
Iščitavanjem izbornih lista dalo se uočiti kako će se članovi obitelji nalaziti na različitim listama, a, zanimljivo, i Uprava košarkaša Split-Croatia osiguranja ima svoja dva čovjeka na vrhu izbornih lista. Član uprave zadužen za struku Željko Jerkov nosi nezavisnu, poznatiju kao poduzetničku listu, a predsjednik kluba Dino Rađa na drugom je mjestu liste HDZ-a. Na izbore će i Darija Cvitković, apsolventica prava, široj javnosti poznatija kao manekenka.

Marina PROTIĆ

 

 

© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.