ESKALIRA NASILJE PREMA OSOBAMA
ISTOSPOLNE SEKSUALNE ORIJENTACIJE

Ove godine 11 napada na homoseksualce

ZAGREB - Ponukani još jednim fizičkim napadom grupe maloljetnih huligana na dva muškarca homoseksualne orijentacije u subotu navečer, udruge "Iskorak" i "Kontra" potpomognute "Ženskom mrežom Hrvatske" pokrenut će inicijativu da se u Kazneni zakon uvede kvalificirani oblik kaznenog djela motiviranog mržnjom prema ljudima zbog njihove različitosti. Na taj način, smatraju udruge, ostvarila bi se bolja svrha kažnjavanja onih kaznenih djela koja su počinjena zbog pripadnosti žrtve određenoj društvenoj skupini. Pored toga, to će dati jasnu poruku potencijalnim počiniteljima da će zbog takvih kaznenih djela dodatno odgovarati.
Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava Furio Radin u izjavi za "Slobodnu Dalmaciju" ističe da će podržati najavljenu inicijativu "Iskoraka", "Kontre" i "Ženske mreže Hrvatske" za izmjenom kaznenog zakonodavstva. On, međutim, upozorava da takve represivne mjere same po sebi neće promijeniti mentalitet koji vlada u hrvatskom društvu.
"Ako je ono frustrirano zbog loše ekonomske situacije, pojavit će se agresivnost, posebno ako je sustav tolerira. Mladi ljudi koji imaju deficit u obrazovanju i odgoju takvo ozračje smatraju zelenim svjetlom za svoju agresiju prema svakoj različitosti, bilo ona spolna, etnična ili rasna", smatra Radin. U naše je zakonodavstvo upisano pravo na različitu spolnu orijentaciju, ali o tome se ne priča ni u školi ni kod kuće, a kad državni organi i naiđu na takve slučajeve, često su skloni ne primjenjivati strogo postojeće zakonske propise, zaključio je Radin.
Kristijan Grđan iz udruge "Iskorak" naglašava kako je samo u ovoj godini prijavljeno 11 kaznenih slučajeva napada na osobe homoseksualne orijentacije, od toga se tri odnose na govor mržnje, a osam na prijetnje fizičkim napadom. Posljednji slučaj fizičkog napada, prije ovog u Gajnicama, zabilježen je prije nekoliko mjeseci na Strossmayerovu trgu kad je napadnuta osoba ozlijeđena nožem. "Napada sigurno ima više, ali se tek rijetki odlučuju prijaviti", kaže Grđan, naglasivši kako se izmjenom Kaznenog zakona, odnosno naglašavanjem da je napad na osobe drugačije spolne orijentacije, spola, rase i pripadnosti društvenoj skupini zabranjen, poručiti tijelima državne uprave, policiji, pravosuđu i sudovima da trebaju strože kazniti napadače. A ne da se, napominje Grđan, spolna orijentacija žrtve uzima kao olakotna okolnost za napadača koji se brani da je isprovociran.
Policija je prekršajno prijavila i žrtve posljednjeg napada na homoseksualne osobe u Gajnicama, pod obrazloženjem da su oni svojim vikanjem tražeći pomoć sudjelovali u narušavanju javnog reda i mira. "Kao da su napadač i žrtva činili isto kazneno djelo", čudi se Grđan, zaključivši kako se blagim povećanjem donje granice kazne za takvu vrstu napada s tri na šest mjeseci želi počiniteljima dati do znanja da će biti oštrije kažnjeni za takva djela.

T. KLAUŠKI
M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.