APSURDI - POTPOMOGNUTO ZAČEĆE
NA PRIVATNIM KLINIKAMA NIJE ZAKONSKI REGULIRANO

Umjetna oplodnja u Hrvatskoj - ilegalna

DO ZAČEĆA IZVAN ZAKONA Jedan pokušaj da se registrira klinika na kojoj bi se obavljala potpomognuta oplodnja, razotkrio je da bavljenje umjetnom oplodnjom na privatnim klinikama u Hrvatskoj uopće nije formalnopravno regulirano. Iako zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji ne postoji, na umjetnu oplodnju godišnje se potroši između dva i tri milijuna eura

Dr. Velimir ŠimunićZAGREB - Sve privatne klinike koje obavljaju medicinski potpomognutu oplodnju (MPO) u Hrvatskoj rade ilegalno, a odgovornost za to je jedino u državnoj i zdravstvenoj administraciji koja 30 godina zakonski ne regulira cijelo jedno tržište na kojem se godišnje vrti između dva i tri milijuna eura!
"Slobodna" je u posjedu dokumenta koji je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi početkom ove godine uputilo djelatniku ugledne klinike za MPO u inozemstvu nakon što je zatražio otvaranje sličnog laboratorija u Hrvatskoj, a u kojemu stoji da "odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti ne predviđaju mogućnost obavljanja djelatnosti ginekologije s IVF (MPO) laboratorijem". Istoj je osobi neslužbeno preporučeno da se registrira drugačije i da će se na taj način moći baviti MPO-om, kao što to čine svi ostali liječnici privatnici u Hrvatskoj.
Iako smo od pravne službe Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zatražili objašnjenje i razgovor o ovoj temi, do zaključenja ovog teksta nitko se nije odazvao.
Zakon o zdravstvenoj zaštiti izričito zabranjuje privatnim liječnicima postupke presađivanja dijelova ljudskog tijela, tkiva i stanica, što je prevedeno iz Zakona o transplantaciji, ali je i dio postupka medicinski potpomognute oplodnje u kojemu se presađuju jajne stanice i spermiji.
Nitko od stručnjaka za MPO u Hrvatskoj nije htio službeno iznijeti svoj stav o ovome jer drže da bi mogli imati problema, no svi se slažu da je skandalozno da se ovako osjetljivo medicinsko područje nalazi u "sivoj zoni" zakona. Jedan od najpoznatijih naših stručnjaka u ovom području također nije htio biti imenovan, no ustvrdio je da to nije samo problem privatnika, već da nijedna hrvatska bolnica nema licenciju za provođenje MPO-a.
— Točno je da bi, formalno gledajući, svi mi koji radimo MPO mogli biti zatvoreni nakon posjeta inspekcije, no to nitko neće učiniti jer je administraciji iz nekog razloga lakše pustiti ljude da rade na ovaj način nego donijeti zakon o MPO-u koji bi točno regulirao što se i kako smije — kazala nam je jedna ugledna ginekologinja.
Hrvatska je svojevrstan fenomen u ovoj problematici jer smo 1984. sedmi u svijetu imali prvo "dijete iz epruvete" koje je rođeno u Petrovoj klinici u Zagrebu, da bismo danas bili jedina zemlja u Europi koja nema zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Prva verzija zakona izrađena je još prije deset godina i nikada nije dospjela u Sabor iako je aktualizirana nekoliko puta. Koalicijska vlast je u više navrata najavljivala da će napokon regulirati MPO, no cijela je priča stala s famoznom aferom "jajne stanice" u koju je umiješan jedan od autora zakona Asim Kurjak. Kada je 2003. HDZ ponovno preuzeo vlast, medicinski potpomognuta oplodnja postala je predmet skandala koji je pokrenuo Kaptol obrušivši se na postupak MPO-a i djecu rođenu uz pomoć medicine, koja su u javnim brošurama uspoređivana sa "stvarima". Usred tog skandala, raspalo se i novo povjerenstvo za izradu tog zakona koji je, prema izjavama tadašnjih članova, trebao biti znatno rigidniji i "katoličkiji" od prvotne verzije izrađene u doba koalicije. Novo povjerenstvo nije osnovano, što je očit znak da aktualna Vlada ne namjerava zakonski regulirati ovo područje medicine.

Nataša ŠKARIČIĆ
   

Koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov:

— Riječ je o zakonskim sivim zonama i sivim ekonomijama koje su, u ovom slučaju, rezultat pritiska Crkve na aktualnu Vladu, to je potpuno jasno.
Zakon o MPO-u je bio vrlo moderan i to je jedini razlog njegova stajanja u ladici.

Velimir Šimunić, predsjednik
hrvatskog Društva za humanu reprodukciju:

— Pretpostavljam da IVF (MPO) nije u registraciji zbog članka u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji, prema Zakonu o transplantacijama, ne dopušta presađivanje dijelova ljudskog tijela u privatnim zdravstvenim ustanovama. Činjenica je da smo jedina zemlja koja ovo nije regulirala zakonom o MPO-u i da je krajnje vrijeme da to učinimo, pa makar Hrvatska bila zemlja sa najstrožim sadržajem zakona.

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2006.