Mali oglasnik Turizam Trafika Marketing Grafička djelatnost Stripovi
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 10.1.2005.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum

  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar









 
strana 3 od 4

 

Ženska mreža protiv
referenduma o pobačaju

ZAGREB - Za Hrvatsku je doista velik iskorak što u drugom krugu predsjedničkih izbora ima kandidatkinju za šeficu države. Vjerujem da drugi krug neće vrvjeti s toliko seksizama kojima su u prvom krugu bile izložene tri kandidatkinje, zbog čega je Ženska mreža Hrvatske uputila prigovor Državnom izbornom povjerenstvu i GONG-u, kazala nam je Bojana Genov, glavna koordinatorica Ženske mreže Hrvatske (ŽMH), ocjenjujući spot Jadranke Kosor kojim poručuje kako žena u našoj zemlji zna, hoće, može i treba - izvrsnim, svjetskim i civilizacijskim. No, zamjerila je HDZ-ovoj kandidatkinji što se u obraćanju biračkom tijelu obraća isključivo i samo biračima, a ne i biračicama, a na čije se glasove tako često poziva.
ŽMH je posebno zabrinuta najavom Jadranke Kosor da će, ako postane predsjednicom države, raspisati referendum o pobačaju, a što je, napominje Genov, suprotno međunarodnim konvencijama, čija je potpisnica i Hrvatska.
— Najava potpredsjednice Vlade o mogućem raspisivanju referenduma o pobačaju je redukcija dosegnutih međunarodnih prava i kontraproduktivna je hrvatskom predulasku u Europsku uniju. Zar je pametno da kandidatkinja za predsjednicu države najavom raspisivanja referenduma o pobačaju preispituje važeće međunarodne konvencije i međunarodne sadržaje? — pita se Genov, smatrajući kako se Kosor tim činom upustila u katastrofalnu avanturu kada zajamčeno reproduktivno pravo svake žene dovodi u pitanje mogućim referendumom o pobačaju.
Ona traži i od predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića da se o tom pitanju očituje tijekom svog obraćanja biračkom tijelu. Mesića i Kosor ŽMH pita također na koji način namjeravaju zaustaviti ili smanjiti zabrinjavajuću rastuću žensku nezaposlenost, koja je veća od 60 posto. Nadalje, ŽMH zanima hoće li oboje podržati prijedlog izmjena Zakona o izborima predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave u korist kvota.

B. ŽUŽIĆ
 
Još u rubrici:
 


DANAS SJEDNICA O SMJENI RAVNATELJA BOLNICE
Krpan prijavio četvero
zbog slučaja u "Sv. Duhu"


ŠEF DRŽAVE I PREDSJEDNIČKI KANDIDAT U DUGOM SELU
MESIĆ: PREMIJER SANADER
IZVRČE MOJE IZJAVE O VLADI


OLUJE I POPLAVE U IRSKOJ, VELIKOJ BRITANIJI, DANSKOJ I ŠVEDSKOJ
Nevrijeme u sjevernoj Europi
odnijelo 11 života


 





 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/4