Mali oglasnik Turizam Trafika Marketing Grafička djelatnost Stripovi
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 25.11.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar









 
strana 2 od 7

 

DANAS MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

"Mirta" cvate već 10 godina

Poboljšanju kvalitete življenja u našem gradu već 10 godina pomaže i Udruga "Mirta". Ova nevladina neprofitna organizacija građana nastoji pozitivno utjecati na što bolje mentalno zdravlje djece, mladeži i žena, naročito sprječavanjem zlostavljanja u obitelji i njegovih posljedica.
Kako nam je u razgovoru u povodu obilježavanja 25. studenog kao Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekla Dubravka Koprčina-Stipišić, voditeljica dežurnog telefona i savjetovališta Udruge "Mirta", do sada su imali preko 4000 intervencija, a 14 tisuća puta pomogli su pružanjem informacija, psihodijagnozom, davanjem pravnih savjeta te kontaktima s državnim institucijama. U okviru svojega djelovanja organizirali su i preventivne programe te ciklus edukacija za aktiviste nevladinih udruga i za stručnjake u državnim institucijama, a 2004. je otvoreno i Sklonište koje pruža privremeni smještaj zlostavljanim ženama i djeci.
Prema podacima MUP-a u prvom tromjesečju ove godine broj žena žrtava nasilja u obitelji porastao je za 50 posto (od 2275 žrtava nasilja na području države 66,4 posto bile su žene). Zlostavljači su najčešće supruzi (u 44 posto slučajeva). Kada državne institucije posumnjaju da se radi o zlostavljanju, dužne su reagirati. Svoj doprinos obilježavanju ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, "Mirta" će dati sudjelovanjem u akciji Ženske mreže Hrvatske pod nazivom "Ide vrijeme, prođe rok".

T. SUMIĆ
   

DANAS POČINJE AKCIJA ŽENSKE MREŽE

Lecima protiv nasilja

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ženska mreža Hrvatske danas počinje akciju "16 dana aktivizma borbe protiv svih oblika nasilja nad ženama". U okviru te akcije regionalna mreža Splitsko-dalmatinske županije organizira danas u 11.30 sati na Rivi i u Marmontovoj ulici dijeljenje letaka na temu "Kako bi izgledao moj život da nema nasilja protiv žena".
Osim današnjeg dijeljenja letaka Ženska mreža planira i niz drugih akcija u idućih 16 dana. Cilj akcije je ukloniti stereotipe i javno lobirati za ravnopravnost ženskih i muških uloga u obitelji i društvu, javila nam je Silva Sumić, regionalna koordinatorica ŽMH za Dalmaciju.

 

 
 




 





 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2004.

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/7