Mali oglasnik Turizam Trafika Marketing Grafička djelatnost Stripovi
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 29.10.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar









 
strana 2 od 5

Prozor

SEksualna edukacija ZA Mlade

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Eto kamo vodi pretjerana demokratizacija: nestranački ministar za znanost i prosvjetu ruši HDZ-ova kandidata za predsjednicu Republike Jadranku Kosor! Naime, Ženska mreža Hrvatske, čijoj se potpori Kosorica nadala, oštro prosvjeduje protiv neciviliziranog odbijanja stručnog programa spolnog odgoja za škole ’prije nego se sustavno ne definiraju sadržaji potrebni djeci’. Zaista, zbog čega u nedavno usvojenom Katalogu znanja tih sadržaja nema? Akademici su prestari da bi se sjetili seksa? I zašto taj isti kriterij ne vrijedi za blagoslovljeni Teen STAR koji je — jedini! — od ministarstva dobio novac?
Kako bilo da bilo, nevladine organizacije prosvjeduju protiv flagrantnog kršenja prava učenika na informaciju i na istinu... Uredima pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i za djecu stigli su i formalni zahtjevi da se protuzakoniti segmenti Teen STAR-a izmijene ili da se programu uskrati provođenje u državnim školama. O spolnosti poučavaju uglavnom vjeroučitelji. Mladi — pokazuju ispitivanja — nerijetko prihvaćaju da kontracepcija nije potrebna i da je abortus grijeh. Ali apstinenciju ne prihvaćaju... Je li to utjecalo na to da se udio 19-godišnjakinja u pobačajima od 2000. do 2003. poveća sa šest na osam posto?
Zbog stava ministarstva, kažu u CESI-ju — Centru za edukaciju i savjetovanje žena — već imamo i te kakvih teškoća u realizaciji našeg programa seksualne edukacije za mlade, Sezama. ’Ova je stranica namijenjena curama i dečkima koji žele znati više o vlastitom tijelu, seksualnosti i odosima među spolovima/rodovima. Postavljajte pitanja, pronađite odgovore, podijelite vlastita iskustva s vršnjacima/vršnjakinjama i zabavite se’, stoji na prvonagrađenom webu www.sezam-hr.net. Ali ravnatelji, koji odlučuju kakve će — i čije! — izvannastavne aktivnosti biti odobrene, ovise o ministarstvu — ono ih postavlja.

 
Još u rubrici:
 


MOJA STRANA SVIJETA
Vodstvo je (i) odgovornost


NAŠA POSLA
Odletija si, galebe


USTVARI
Metastaze slučaja Baxter


pijuni & pješaci

 





 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2004.

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/5