Vokić čuva učenike od letaka o seksualnosti

Nevladine udruge Ženska mreža, Iskorak i Kontra organizirale su dijeljenje letaka za vraćanje seksualnog odgoja u škole učenicima zagrebačke gimnazije u Križanićevoj, no ravnateljica i bivša ministrica prosvjete Ljilja Vokić nije im dopustila ulazak u školu


Policajci su na poziv Ljilje Vokić - gle čuda - stigli brzo

ZAGREB – Nevladine udruge zgrožene su informacijom da bi se seksualni odgoj u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju uveo kao izborni program, ali i činjenicom da se razmišlja o mogućnosti izbora između nekoliko programa spolnog odgoja.

'Aktivisti su u društvu novinara pokušali nasilno ući u školu gurajući s vrata portirku i tvrdeći da imaju pravo ući u školu koja je javna ustanova', priopćila je ravnateljica Vokić za Hinu. Budući da se aktivisti nisu htjeli udaljiti, kako navodi, pozvana je policija, nakon čijeg dolaska su otišli.

'Novinari, zbog odbijanja da se dopusti dijeljenje letaka, izjavili su da će napisati 'svašta'', požalila se bivša ministrica prosvjete.

Kako prenosi Hina, Ljilja Vokić je svoju nesusretljivost prema nevladinim organizacijama objasnila stavom da škola, kao javna ustanova koja provodi srednjoškolsko obrazovanjem mladih, nije mjesto za promidžbu bilo kakvih udruga i njihovih stajališta, nego mjesto izvođenja propisanoga nastavnog plana i programa.


Ljilja Vokić u vrijeme dok je bila ministrica prosvjete
Jedinstvena poruka nevladinih udruga jest – spolni odgoj u školama mora biti redovan predmet čiji je sadržaj utemeljen na znanstvenim činjenicama i uvažava ljudska prava i slobode. Sva ostala rješenja, poput izbora između više programa, samo mogu pogoršati sadašnju situaciju kada je riječ o spolnom odgoju koji ne smije biti apstinencijski i vjerski program.

'Umjesto da država preuzme odgovornost, ona je prebacuje na roditelje. To je šteta, veliki promašaj. Po konvenciji o pravima djece ona imaju pravo znati, pa ako sve znaju o svom slušnom aparatu, mogu znati i o reproduktivnom. Njima treba dati punu informaciju baziranu na znanstvenim činjenicama, a više programa na izbor samo će pogoršati situaciju', stav je Bojane Genov iz Ženske mreže povodom mogućnosti uvođenja spolnog odgoja kao izbornog programa, ali i najave izbora između više programa koji u ovom slučaju, kako veli, ne mogu biti konkurentskog sadržaja.


T-Portal
srijeda, 23.03.2005.