HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
 
Pisma čitatelja

 

 

Srijeda,
5. siječnja 2005.

 
TISKANJE
TEKSTA
 

Predsjednički izbori ipak nisu u potpunosti pravedni i pošteni

Ženska mreža Hrvatske smatra da predsjednički izbori, unatoč mišljenjima Državnog izbornog povjerenstva i Gonga, nisu u potpunosti pravedni i pošteni. Naime, na listama kandidata uz ime predsjedničke kandidatkinje Doris Košta nalazila se oznaka nezavisni kandidat.
Oznaka nezavisni kandidat uz ime kandidatkinje posljedica je primjene članka 12. zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, koji taj dodatak nalaže za kandidate koje su predložili birači, a ne stranke. Taj je zakon u suprotnosti s ustavnim načelom ravnopravnosti spolova i sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, jer nazivom zakona i člankom 12. implicira da je predsjednička uloga muška.
Budući da hrvatski jezični standard poznaje i nalaže upotrebu imenica ženskog roda (čega se, za razliku od zakonodavca, uzorno pridržavaju mediji i marketinški stručnjaci), zakonodavac je u tekstu toga zakona diskriminirao moguće kandidatkinje i stavio ih u neravnopravan položaj prema muškim kandidatima.
Smatramo da su izostankom imenica predsjednik i kandidat u ženskom rodu na predsjedničkim izborima 2005. oštećene sve tri kandidatkinje i da su se trenutkom kadidiranja za dužnost koja se naziva predsjednik Republike našle u neravnopravnom položaju u natjecanju za ulogu koja je zakonom izrijekom namijenjena muškarcima. Vjerujemo da je i takva jezična praksa omogućila i olakšala upotrebu brojnih seksizama u ophođenju s kandidatkinjama i vrijeđanja temeljem spola, čime je obilovala predizborna kampanja.
Nakaradna upotreba muških apozicija uz žensku vlastitu imenicu (Doris Košta, nazavisni kandidat), što bi neprolaznom ocjenom kaznio svaki učitelj/učiteljica u osnovnoj školi, jer krši pravilo kongruencije, stoga nije (samo) jezično nedopuštena i stoga na nju niti nisu reagirali lektori. To je morfološko neslaganje sintaktički povezanih riječi prvorazredna politička poruka, koja jasno omeđuje muški politički zabran.
Stoga smatramo da svaka primjena takvoga zakona bitno otežava ostvarenje prava žena na sudjelovanje u javnom i političkom životu i tražimo usklađenje Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i ustavnim načelom ravnopravnosti spolova.

BOJANA GENOV
koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, Mali Lošinj

VRH TEKSTA