HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Unutarnja politika
(10/11)

 

 

Petak,
5. studenog 2004.

  TISKANJE
TEKSTA
 

Inicijativa Ženske mreže: Na izborne liste najmanje 40 posto osoba jednog spola

ZAGREB – Predstojnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin predstavila je u četvrtak u Saboru inicijativu Ženske mreže kojom se traže izmjene Zakona o izborima za lokalnu i regionalnu upravu kako bi se osigurala ravnopravnost žena u politici. Inicijativu su podržale i Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.
Ženska mreža traži da se predlagatelje izbornih lista zakonski obveže da na njima bude najmanje 40 posto osoba jednog spola te da kandidati i kandidatkinje budu ravnomjerno raspoređeni po cijeloj listi, kako žene ne bi bile uvrštene samo kao ukras, odnosno na samom kraju lista što im unaprijed onemogućava ulazak u predstavničko tijelo. Ženska mreža traži da se nadležna izborna povjerenstva zakonom jasno obvežu na odbacivanje svake liste koja ne bi ispunjavala te kriterije jer je i prema postojećem zakonu zajamčena ravnopravnost spolova, ali nema sankcija za one koji te odredbe krše predlažući liste bez žena.
Ovu inicijativu uoči lokalnih izbora, koji će se održati u proljeće iduće godine, Helena Štimac Radin objasnila je nesrazmjerom sudjelovanja žena u političkom životu na državnoj i lokalnim razinama. Dok u Saboru ima 25 posto žena a u Vladi 30 posto, u županijskim skupštinama i gradskim vijećima ima u prosjeku samo 13 posto žena a u općinskim vijećima samo sedam posto, upozorila je Štimac Radin. U Istri, primjerice u 13 općinskih vijeća nama ni jedne žene, a nakon nedavnih izbora žena nema ni u Gradskome vijeću Požege.

Sanja Kapetanić

VRH TEKSTA