HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Stajališta
(1/2)

 

 

Utorak,
16. studenoga 2004.

  TISKANJE
TEKSTA
 

Oživjele logiku kojom su se raskrinkavale vještice

Poput onog generala koji je rekao da se ne povlači već napreduje u drugom smjeru, Sarnavka se sa svojim zdrugom povukla s crte obrane svoje nelobističke čistoće od fantomskih urotnica i krenula u drugom smjeru, u tobože dobronamjerni pohod za teransparentnost, mlade snage, sadržaj, smisao, itd. Usput su pokazale da se od politickih stranaka ne razlikuju koliko to žele prikazati, jer poput njih, krivnju za vlastite ispade i one prebacuju na oštećene

LIDIJA VNUK

Reakcijom na moj napis o bijegu udruge B.a.B.e. iz Ženske mreže zbog jedne izjave Jadranke Kosor uvjerila me Sanja Sarnavka samo u to da zaista nje riječ o komediji zabune, već da se radi oklasičnoj medijskoj mistifikaciji čiji je cilj poznat samo mistifikatoricama (»U politici nismo na isti način kao političke stranke«, Vjesnik, Stajališta, 4. studenoga).
Dakako, priči time otpada i oznaka »komedija«, a dublji uvid u činjenice stavlja je negdje izmedju farse i tragikomedije.
O opsjenarstvu pri prezentaciji izlika napuštanju Ženske mreže tobože zbog razlike u stavu prema kandidaturi Jadranke Kosor, svjedoče napisi po medijima i web stranicama. Iz mnoštva gotovo identičnih vijesti objavljenih tih dana slučajnim izborom izdvajam onu iz Večernjeg lista 19. listopada gdje pod naslovom »B.a.B.e.: Nije dovoljno samo to da je žena« Martina Belić iz udruge B.a.B.e. kaže:
»Nije nam dovoljno samo to da je riječ o ženi. Jadranka Kosor pozitivan je lik kad je riječ o zaštiti žena od obiteljskog nasilja, ali kad je riječ o rodnoj ravnopravnosti, ona je dobra samo u deklarativnom smislu, ali ne i u provedbenom dijelu. Stoga nema našu potpunu potporu«.

Rasparana ženska mreža

Ostavimo po strani pitanje što li to Ustav dopušta predsjedniku da »u provedbenom dijelu« učini za bilo što pa i za rodnu ravnopravnost (a u tom dijelu Kosor nije dobra), a što pak može u »deklarativnom smislu« (u čemu je prema Martini Belić Jadranka Kosor dobra), zapamtimo samo ono »stoga nema našu potpunu potporu«.
Toga istoga dana novine javljaju da Ženska mreža »neće bezuvjetno podržati Jadranku Kosor za predsjednicu države«.
Ako smo zapamtili ono »Jadranka Kosor nema našu potpunu potporu« (B.a.B.e.) i usporedimo li to s ovim »nećemo je bezuvjetno podržati« (Ženska mreža), vidimo »drastičnu razliku«.
Dok Jadranki Kosor B.a.B.e.ne daju potpunu potporu, Ženska joj mreža potporu ne daje bezuvjetno. Toj razlici, gospođo Sarnavka, ushićeno kličem »živjela razlika«, jer saznajem da vaša udruga Kosor podupire djelimično, dok je Ženska mreža podupire uvjetno!
Šalu na stranu, 19.je listopada javnost saznala da J. Kosor ima djelimičnu potporu udruge B.a.B.e., a uvjetnu potporu Ženske mreže. Premda bi na to svatko rekao »nije šija nego vrat«, tri dana potom mediji javljaju da je podrška Jadranki Kosor »rasparala žensku mrežu«, a Vjesnik piše kako zbog podrške koju je Genov, koordinatorica Ženske mreže dala Jadranki Kosor udruga B.a.B.e. napušta Mrežu.
Martina Belić, ona koja je prije tri dana za B.a.B.e. izjavila djelomičnu potporu Jadranki Kosor, sada kaže kako Mreža ne smije dati podršku nikome, a radi skretanja pozornosti s te opreke, poput onog zastupnika koji je povikao »bube u Saboru«, B.a.B.e. aludiraju na korupciju među udrugama. Za svaki slučaj ulizički se ispričavaju Jadranki Kosor za »nesporazum u Ženskoj mreži« – koji su same proizvele.
Koliko glasne tada, toliko tiše kasnije pa je ostalo gotovo nezapaženo, B.a.B.e. povlače tvrdnju da je Genov šurovala s Jadrankom Kosor. Inače, teoriju urote Kosor - Genov B.a.B.e. su zasnovale na premisi da Jadranka Kosor ne bi rekla nešto što nije istina, oživjevši time logiku kojom su se raskrinkavale vještice.

Demantira sve, ali ne opovrgava ništa

Ne znam gdje je tu korist za B.a.B.e., no sigurno je ima. Ostalim bi udrugama moglo koristiti što takvo paušalno blaćenje svih radi koristi jednih potiče pitanje ne bi li i čelnici NVO trebali podnositi imovinske kartice i biti podvrgnuti sustavu utvrđivanja sukoba interesa. Na tu bi pomisao mogli doći barem čitatelji odgovora Sanje Sarnavke na moj napis, jer ona demantira sve, ali ne opovrgav ništa.
Naprotiv, potvrđuje da su B.a.B.e. lobistička organizacija, no tvrdnju da to nisu na profesionalnoj osnovi valja uzeti s rezervom. Naime, kad bi bilo tako, bilo bi neobjašnjivo kako li joj rad za B.a.B.e. donosi, kako kaže, »nekih stvari napretek, a novca toliko da se dade preživjeti«.
Na napis o šteti nanijetoj svim udrugama činom jedne od njih, Sarnavka odgovara da to pismo ne bi bilo moguće da je Ženska mreža činila ovo i ono – stvari o kojima ništa ne znam i koje me ne zanimaju. Pisala sam o onome što me zanimalo i što sam mogla saznati iz medija, a to je da su B.a.B.e. nanijele štetu svim ženama. To moje pismo čini mogućim i potrebnim.
Poput onog generala koji je rekao da se ne povlači već napreduje u drugom smjeru, Sarnavka se sa svojim zdrugom povukla s crte obrane svoje nelobističke čistoće od fantomskih urotnica i krenula u drugom smjeru, u tobože dobronamjerni pohod za teransparentnost, mlade snage, sadržaj, smisao, itd. Usput su pokazale da se od političkih stranaka ne razlikuju koliko to žele prikazati, jer poput njih, krivnju za vlastite ispade i one prebacuju na oštećene.
Autorica je ekonomistica iz Osijeka.

VRH TEKSTA