HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Unutarnja politika
(15/19)

 

 

Četvrtak,
21. listopada 2004.

  TISKANJE
TEKSTA
 

Sarnavka: Jadranka Kosor je dala niz kontroverznih izjava o ženama

Mi nismo lobistička niti politička organizacija i naš posao nije podržavati političke kandidate nego promatrati njihov rad te ga, kad treba, i kritizirati/ No neslaganje u vezi s podrškom kandidatima nije jedini razlog izlaska iz Mreže, čijom transparentnošću u radu nismo zadovoljne, kaže predsjednica Udruge B.a.B.e Sanja Sarnavka

ZAGREB – Ženska udruga B.a.B.e. neće podržati predsjedničku kandidaturu nijednog kandidata, iako je bilo govora da će sve ženske udruge stati iza kandidature jedinog ženskog kandidata – Jadranke Kosor.
Kako doznaje Vjesnik, B.a.B.e. su službeno iz Mreže ženskih udruga istupile u srijedu ujutro, uputivši informaciju o tome Koordinaciji ženske mreže pismenim putem.
Iz B.a.B.a. su za četvrtak najavile konferenciju za novinare na kojoj će objasniti točne razloge svoga istupanja iz Ženske mreže, nakon što su se u medijima pojavile spekulacije da je njihovo istupanje iz krovne organizacije povezano s odbijanjem da podrže predsjedničku kandidaturu Jadranke Kosor.
Sanja Sarnavka, predsjednica udruge B.a.b.e., kaže da njihova udruga ni u jednom trenutku nije bila spremna podržati kandidaturu bilo kojeg političara ili političarke, ali i da to nije jedini razlog izlaska iz Mreže, čijom transparentnošću u radu, kako je kazala, nisu zadovoljne. »Nikoga ni do sada nismo podržavale niti je to naš posao. Mi nismo lobistička niti politička organizacija i naš posao nije podržavati političke kandidate nego promatrati njihov rad te ga, kad treba, i kritizirati, kaže Sarnavka.
»Udruga B.a.B.e. je iznimno zadovoljna angažmanom Jadranke Kosor u sprječavanju nasilja, no ona je do sada dala i niz kontroverznih izjava u vezi s ulogom žena u društvu, od spominjanja ženske samostalnosti do njezine tradicionalne uloge. Međutim, o izborima će odlučiti građani, a ne udruge, iako ćemo napraviti svoj dio posla i pozvati građane da izađu na birališta, a većina biračkog tijela su žene«, izjavila je Sarnavka za Vjesnik.
Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, u srijedu ujutro još nije imala informaciju o istupanju B.a.B.a. »Ako B.a.B.e. istupaju iz Mreže zbog kandidature Jadranke Kosor, onda su pogriješile, jer Ženska mreža ne namjerava podržati ničiju kandidaturu, nego smo samo izjavile da kandidiranje žene za predsjednicu smatramo pozitivnim iskorakom. Ženska potpora političkim kandidatima ovisi o njihovim programima«, kazala je Genov.

I dalje ću se angažirati za prava žena i svih zapostavljenih
Izlazak B.a.b.a. iz Ženske mreže Hrvatske nema nikakve veze s mojom kandidaturom. S udrugom B.a.b.e. od početka imam izvrsnu suradnju što može potvrditi i predsjednica Sanja Sarnavka. Uvijek sam se odazivala njihovim skupovima i nikada nismo imali nikakvih problema. Dakle, to nije ni u kakvoj vezi.
Što se tiče mog budućeg rada, i dalje ću se angažirati na pravima žena i pravima svih zapostavljenih, obespravljenih i slabijih. Posebice kad je riječ o kršenjima radnih prava žena što čine poslodavci. Također, želim da svaka žena u Hrvatskoj ubuduće može odlučiti hoće li imati obitelj, koliku će obitelj imati, koliko će se posvetiti karijeri i sve ostalo.

Branka Valentić

VRH TEKSTA