HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Unutarnja politika
(13/15)

 

 

Petak,
22. listopada 2004.

  TISKANJE
TEKSTA
 

B.a.b.e. i službeno izašle iz Mreže

ZAGREB – B.a.B.e. (Budi aktivna, Budi emancipirana), grupa za ženska ljudska prava, u četvrtak su na konferenciji za novinare službeno objavile da izlaze iz Ženske mreže Hrvatske zato što je koordinatorica te mreže Bojana Genov dala podršku Jadranki Kosor, predsjedničkoj kandidatkinji na predstojećim izborima.
Tako su nakon osam godina jedne od osnivačica Ženske mreže odstupile, jer smatraju da je Mreža, dajući podršku političkoj kandidatkinji, kompromitirala cijelu organizaciju i odstupila od načela nezavisnosti. Iako to nisu željele komentirati, čini se kako »nesporazumi« između dvije strane traju već duže vrijeme.
»Načelo nezavisnosti jako je važno za civilno društvo i za našu organizaciju, jer se samo odmakom od centara moći može na njih utjecati i imati dignitet«, kazala je Martina Belić u ime B.a.B.a. Ona i ističe da nije problem u tome što je podrška dana Kosor, nego bi problem bio da je podrška dana i bilo kojoj kandidatkinji ili stranci. »Mi ne smijemo biti stranački opredijeljeni«, napomenula je predsjednica te udruge Sanja Sarnavka.
Također su istaknule kako bi, ako bi predsjednička kandidatkinja i potpisala Platformu Ženske mreže u kojoj se nalaze reprodukcijska prava, pravo na pobačaj i druga prava žena, bilo nemoguće podržati Kosor jer je riječ o utopističkim pravima koja je nemoguće ostvariti. »Osim toga, mi bismo se kao grupa svrstali na stranu demokršćana i HDZ-a, a zna se kakva je politika HDZ-a prema ženama na koje se gleda kao majke i kućanice«, rekla je Sarnavka. Također se ispričala Jadranki Kosor što je uslijed nekih nesporazuma u Ženskoj mreži došlo do povlačenja njezina imena po medijima, no napomenula je kako zna da to neće škoditi Kosor.
Unatoč izlasku, B.a.B.e. su istaknule kako će nastaviti pojedinačnu suradnju s Mrežom, te da, za sada, neće biti osnivanja neke nove mreže.

Nataša Zečević

VRH TEKSTA