HRVATSKI POLITIČKI DNEVNIK
Puna, grafički dotjerana verzija
Stajališta
(1/2)

 

 

Utorak,
26. listopada 2004.

     

Sinopsis za komediju zabune s padanjem u nesvijest

B.a.B.e. istupaju iz Ženske mreže i za tumačenje razloga koriste uobičajenu bižuteriju političkog rječnika: netransparentnost, neinformiranje, nepoštivanje procedure, koncepcijska i ideološka neslaganja, itd. Uvjerena sam da razloge toga »trganja« Ženske mreže od velike ribe po imenu B.a.B.e valja tražiti u sferi novca, liderskih ambicija i skrivenih osobnih i grupnih interesa

LIDIJA VNUK

Koliko god se trudili, mediji nisu uspjeli pojasniti javnosti što se zapravo događa među hrvatskim udrugama za ženska prava, jer to što se dogodilo uistinu je zbunjujuće.
Nakon što je Jadranka Kosor najavila kandidaturu za predsjednicu Republike i među svojim adutima navela i podršku Ženske mreže, jednom se dnevnom listu, citiranom u Vjesniku, predsjednica ženske udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka požalila kako je gotovo pala u nesvijest kad je to čula. Izašavši iz šoka, ali valjda još malo »grogi«, daje izjavu za javnost kojom demantira Jadranku Kosor u smislu da njena udruga kandidaturu žene načelno podržava, ali ne podržava je bezuvjetno.
Gotovo istovjetan, istoga dana, demanti izjave Jadranke Kosor dala je i koordinatorica Ženske mreže.
No oporavivši se sasvim od šoka, Sanja Sarnavka brže-bolje demantira i samu sebe izjavljujući za medije kako njena udruga Jadranku Kosor ne podržava ni uvjetno. Ona to, doduše, ne kaže izričito nego zaobilazno, tvrdeći da »njihova udruga ni u jednom trenutku nije bila spremna podržati bilo kojeg političara ili političarku«. Ta udruga, kaže Sanja Sarnavka u Vjesniku 21. listopada, »nije lobistička niti politička organizacija« i nije njen posao podržavati političke kandidate.
Kada sam to pročitala obuzeo me smijeh, a kada sam ga zatomila i obrisala suze, prionula sam poslu čiji rezultat upravo čitate.
Na web stranici organizacije za koju njena predsjednica tvrdi da nije lobistička ponosno se koči deklaracija o djelatnosti tvrtke: B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipirana, strateška je, lobistička, feministička grupa za afirmaciju i implementaciju ženskih ljudskih prava, a zaviri li se pak malo dublje, doznaje se da se tvrtka diči baš onim što njena čelnica negira kao djelatnost.
Pa se tako hvale kako su za izbore »radile na osvještavanju biračkog tijela, lobirale da se glasa za one stranke koje u svojim programima zastupaju ženske interese« itd.
Iz te zbrke proturječnih tvrdnji razabirem da Sanja Sarnavka želi uvjeriti javnost kako se B.a.B.e. ne bave lobiranjem ni politikom, da ne podržavaju političare i političarke nego samo prate i kritiziraju njihov rad, te pozivaju građane da izađu na izbore.
Na smijeh me, osim tih proturječja, potaknulo i to da svatko tko je barem površno informiran o djelovanju nevladinih udruga, a napose ženskih udruga, zna da ta teorija samo nevješto opravdava praksu otvorenog političkog lobiranja za samo jednu svjetonazorsku i političku opciju financiranu iz izdašnih izvora zainteresiranih političkih i gospodarskih struktura.
Naime, kao što je i samo pozivanje na izbore politički čin, tako je i javno kritiziranje kandidata politički čin par excellance i naputak biračima za glasovanje. Kako se to radi pokazuje Sarnavka izjavom Vjesniku gdje u ime »baba« naslovom masnih slova naprosto vrišti: »Jadranka Kosor je dala niz kontroverznih izjava o ženama«.
Istina je. No istina je i to da Sanji Sarnavki i njezinoj udruzi nikada nisu smetale kontroverzne izjave Vesne Pusić o nekim fundamentalnim pitanjima demokracije i gradnje civilnog društva, poput onoga partitokratskog ispada da članovi nevladinih udruga nemaju što tražiti u Vijeću HRT-a, jer da njih nitko nije birao na izborima. Štoviše, unatoč teoriji o svom nepolitičkom djelovanju B.a.B.e. su je uvijek otvoreno podržavala i nikada kritizirale.
Cjelinu izjava Sanje Sarnavke u kontekstu tekućih političkih zbivanja moglo bi se iščitati kao sinopsis za dražesnu komediju zabune s padanjem u nesvijest i ničim izazvanim političkim osvješćivanjem, da njena udruga nije naglo istupila iz Ženske mreže.
Zanimljivo je da unatoč istovjetnosti izjava Ženske mreže i udruge B.a.B.e. glede uvjetne podrške kandidatima za predsjednika Republike, B.a.B.e. iz Ženske mreže istupaju. Za tumačenje razloga tome postupku koriste uobičajenu bižuteriju političkog rječnika za nalaženje izlika većini raskola u nas: netransparentnost, neinformiranje, nepoštivanje procedure, koncepcijska i ideološka neslaganja, itd.
Uvjerena sam da razloge toga »trganja« Ženske mreže od velike ribe po imenu B.a.B.e valja tražiti u sferi novca, liderskih ambicija i skrivenih osobnih i grupnih interesa, baš kao i za raskole u politici. Sve ostalo su samo puke izlike.
Autorica je ekonomistica iz Osijeka.

VRH TEKSTA