Ispis
5. studenog 2005.
 Regije   Zagreb   
04.11.2005 00:29
KONTROVERZNO Grad pod isti krov i račun gura žrtve i nasilnike
Zlostavljače Bandić časti psihoterapijom
Autor Vojislav Mazzocco
Grad Zagreb osniva Ustanovu za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja, no u sklopu te ustanove i centara za mentalno zdravlje financirat će i tretman zlostavljača. Prema ideji Zvonimira Šostara, člana Poglavarstva za socijalnu skrb, ista bi savjetovališta i za isti račun trebala skrbiti i za žrtve i za mučitelje. U tom bi savjetovalištu svoje mjesto pronašao, primjerice, Vladimir Tlustenko koji je prošle subote bacio bombu na svoju suprugu.

Podilaženje rabijatnima
 Postoji problem u psihi zlostavljača i većina njih treba kvalitetnu psihijatrijsku pomoć. No, ne žele odlaziti u bolnicu da ne bi bili stigmatizirani.Ovako ćemo pomoći i njima i obiteljima  objasnio je kontroverzni naum Šostar.

Predstavnice ženskih udruga na nož su dočekale prijedlog koji, kažu, samo podilazi rabijatnim tipovima i osigurava im alibi da nastave zlostavljanje.

 Glade zlostavljače peruškom po riti, a Autonomna ženska kuća ponovno je pred zatvaranjem  ljutito je rekla Neva Toelle, koordinatorica jedinog skloništa za žene u Zagrebu koje će, bez 320.000 kuna koliko mu nedostaje do kraja godine, morati staviti ključ u bravu. Iako u nacionalnoj strategiji za suzbijanje nasilja stoji da bi svaki grad trebao imati sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, Kuća već 15 godina ne nailazi na razumijevanje vlasti. Kroz njihovo savjetovalište svakog mjeseca prođe od 250 do 300 žena, a u skloništu je stalno smješteno 27 osoba. Samo za održavanje "hladnog pogona" godišnje im je potrebno 1,2 milijuna kuna. Grad se znao isprsiti sa 150.000 kuna, a ove godine s čak 200.000 kuna.

Mjesto im je u zatvoru
Novac uložen u tretman zlostavljača, a priča se o svoti od 300.000 kuna godišnje, bačenim smatra i Bojana Genov. Koordinatoricu Ženske mreže ideja je zaprepastila jer smatra da obiteljsko nasilje uopće nije psihijatrijski problem.

 Tim ljudima mjesto je u zatvoru jer oni mlate ne zato što su ludi nego jer misle da su djeca i žene njihovo vlasništvo. Da su ludi, tukli bi policajce, poreznike ili političare  smatra B. Genov i kaže da bi novac namijenjen tretmanu zlostavljača bilo bolje usmjeriti u liječenje prostitutki koje često obole od PTSP-a. Nešto je pomirljivija pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik.

 Najprije nasilje mora prestati, a tek onda možemo razmišljati o psihijatrijskom tretmanu  rekla je G. Lukač-Koritnik i dodala da financiranje takve ustanove ne smije ići na štetu skloništa.


 
Ostale vijesti
 Rad na crno - majke prijavljuju gazde uime sinova
 Protivnica gradnje crkve dobila pismo s dva metka
 Zelena tržnica: Veletrgovci ogorčeni uvjetima u kojima rade
 Napredna 'Engleskinja' prepisuje domaće zadaće
   
   
 Zlostavljače Bandić časti psihoterapijom