Tražilica
18. studenog 2004.
Home
Aktualnosti
Vijesti
Crna kronika
Sport
Scena
Kultura
Gospodarstvo
Zanimljivosti
Regije
Dalmacija
Istra Primorje Lika
Slavonija
Podravina Bilogora
Varaždin Zagorje Međimurje
Sisak
Karlovac
Zagreb
Free Time
Kompas NOVO
Lifestyle
Nedjeljni Večernji
 Regije   Dalmacija   
16.11.2004 16:03
ŽENE U POLITICI Žalbe zbog spolno nepravedne utakmice zatrpat će izborna povjerenstva na idućim lokalnim izborima
Zbog novog zakona lov na žene za saborske klupe
Autor Rozeta BOGELJIĆ
- Većina stranaka bit će u ozbiljnoj nevolji, a žene će u stranke hvatati lasom ako se prijedlog izmjene zakona o izboru članova predstavničkih tijela područne i lokalne samouprave prihvati u Saboru. Taj je prijedlog zakona već podnesen saborskom Odboru za ravnopravnost spolova - kazala je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov na seminaru "Provođenje rodno osvještene politike" u hotelu Pinija u Petrčanima na kojemu su prošlog vikenda sudjelovale predstavnice Vladina Ureda i županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova, Centra za edukaciju i savjetovanje žena te nevladinih udruga.

U prijedlogu stoji kako na kandidacijskim listama ne smije biti manje od 40 posto žena (koje čine većinu populacije), da su na listama naizmjenično s muškarcima te u zastupnička tijela također ulaze tim redom. Sadašnji izborni zakon, rečeno je na seminaru, zahtijeva da se vodi računa o ravnopravnoj zastupljenosti spolova, ali ne kaže kako, niti se kršenje tog zakona kažnjava, a to u nas znači da ga se nitko ni ne pridržava.

- Zato tražimo da one liste koje imaju manje od 40 posto žena budu pravno nevažeće i ne mogu ući u izborni proces - kazala je B. Genov, a braniteljice ženskih prava na seminaru dogovorile su se da će se na idućim lokalnim izborima žaliti izbornim povjerenstvima na liste na kojima političarke ne budu zastupljene po zakonu.

Štoviše, unaprijed će pripremiti obrasce i pravodobno ih tiskati, a od državnog izbornog povjerenstva tražit će da u obveznoj uputi napiše kako se ne smiju prihvaćati liste koje ne poštuju zakon o sudjelovanju žena. Čulo se i kako neke stranke nisu regulirale sudjelovanje žena na listama pa će se u "muškim" strankama, kakve su gotovo sve, uspaničiti, a vjerojatno i juriti za ženama, majkama i kćerima budu li na listama morali imati 40 posto pripadnica ljepšeg spola. Žene mnogo očekuju i od izmjene zakona o političkim strankama koji se mora uskladiti sa zakonom o ravnopravnosti spolova.

Ispis   Pošaljite članak
 
 Ostale vijesti
  Ekološki bi incidenti ugrozili turizam od kojeg živimo
  Novi umjesto "zaboravljenog"
  Korčulani postaju zarobljenici obalnog područja
  Ruši se kuća na plaži u Igranama
  "Magros" dobio Lapad, sukob stigao do vijećnika
  U Šibeniku nema dovoljno životinjskog otpada za kafileriju
  U Europsku uniju s vodom iz bačve
Prijava
Registrirajte se!
Zaboravili ste lozinku?
Impresum Opći uvjeti korištenja Feedback Kontakt