Pisma















SKLONIŠTE PRED ZATVARANJEM
17. studenoga, 2005.

Upozoravamo javnost da skloništu i savjetovalištu za žene i djecu koji su preživjeli nasilje prijeti zatvaranje!

Autonomna ženska kuća Zagreb pružila je tijekom petnaest godina svojega postojanja neposrednu pomoć za oko 35.000 žena i djece žrtava obiteljskog nasilja, te je bila jedna od glavnih aktera u stvaranju javne svijesti o obiteljskom nasilju kao društvenom problemu sa brojnim i dalekosežnim posljedicama.

Pozivamo nadležne institucije na svim razinama, prvenstveno Grad Zagreb, te Zagrebačku županiju i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, da hitno odobre interventna sredstva za ovu godinu kako bi se spriječilo zatvaranje kuće.

Financijska kriza skloništa i savjetovališta ponavlja se već nekoliko godina gotovo precizno u kalendaru krajem svake godine, zbog paradoksalne situacije da većina proračuna skloništa ovisi o donatorima.

Proračunska sredstva Grada Zagreba namijenjena funkcioniranju skloništa i savjetovališta, primjerice, iznose tek 13,3 posto godišnjeg proračuna skloništa.

Pozivamo na puno i sustavno financiranje skloništa i savjetovališta iz proračunskih sredstava grada, županije i države. Kako se upravo donose proračuni za 2006. godinu, pozivamo na donošenje odluke o posebno iskazanoj proračunskoj stavci za skloništa i savjetovališta.

-- Bojana Genov, koordinatorica


________________________________
Copyright © 1993 - 2005. Feral Tribune. All rights reserved.


 NASLOVNICA