Naslovnica

Ponedjeljak, 27. ožujka 2006.





Naslovnica
  Novosti
  Istra
  Pula
  Kultura
  Sport
  Crna
  Mozaik
  Svijet
  Tribina
  Prilozi
  informator
  tv-program
  Zadnja
 
  Zoom
  DOM
  La kost
  Trezor
  Ruzmarin
  Zdravlje
 
Predaj oglas
za Butigu!
 
Google 

 
 
 

FRONT ZA LEGALIZACIJU PROSTITUCIJE U HRVATSKOJ POJAČAN JE NOVIM POLITIČKIM LICEM IAKO JE JOŠ UVIJEK NEDOVOLJNO JAK

Vesna Škare-Ožbolt zagovara legalizaciju najstarijeg zanata

Bivša ministrica pravosuđa, barem što se ove teme tiče, svrstala se uz bok nekoliko liberalnijih hrvatskih stranaka koje su se usudile otvoreno podržati mogućnost legalizacije kao rješenja za sveprisutnu pojavu trgovine bijelim robljem

Vesna Škare-Ožbolt: Prostitucija je dekriminalizirana i legalizirana u većini europskih zemalj

ZAGREB -

Donedavna ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt najavila je da će njezina stranka prije parlamentarnih izbora reaktualizirati inicijativu za legalizacijom prostitucije, čime će ovo otvoreno pitanje ponovno biti stavljeno pred sud javnosti. Što je zanimljivo, Škare-Ožbolt prije dolaska na mjesto ministrice pravosuđa pripadala je konzervativnom krugu političara koji za legalizaciju prostitucije nisu željeli ni čuti, a kamoli ozbiljnije razmotriti ovaj prijedlog.
- Promijenila sam mišljenje. Dok nisam postala ministrica pravosuđa, nisam znala da je kriminalitet vezan uz prostituciju u konstantnom porastu. Znam da »Ženska mreža« legalizaciju ne podržava kao rješenje, ni ja je nisam podržavala dok nisam vidjela o čemu se radi, ali na tu tamnu brojku kriminaliteta vezanu uz prostituciju država mora odgovoriti, pogotovu s obzirom na činjenicu da se prostitucija ne može iskorijeniti. Ukoliko nemate pristup informacijama, vi uopće ne možete znati što imate na tom polju, kaže Škare-Ožbolt.

Velik utjecaj Crkve

Otvarajući ponovno pitanje legalizacije prostitucije, Škare-Ožbolt, barem što se ove teme tiče, svrstala se uz bok nekoliko liberalnijih hrvatskih stranaka koje su se usudile otvoreno podržati mogućnosti legalizacije kao rješenja za sveprisutnu pojavu trgovine bijelim robljem. Iako se liberalnija strana hrvatske političke scene načelno izjasnila za stavljanje prostitucije pod nadzor, još uvijek stoji činjenica da se u konzervativnoj Hrvatskoj, gdje Crkva ima više nego ozbiljan utjecaj na svakodnevna politička događanja, političari o ovoj temi ne vole pozitivno izjašnjavati. Ukoliko se i izjasne pozitivno, neizostavno će se suočiti sa zgražanjem konzervativnog dijela društva, a nerijetko će pronaći oponente i u vlastitim strankama. Iznimka nije niti Škare-Ožbolt.
- Konzervativniji članovi naše stranke zamjerili su mi na ovakvom stavu. Problem je u tome što svi govorimo o moralu, a nitko ne želi sagledati činjenično stanje, tvrdi predsjednica DC-a.
Sa sličnim otporom unutar vlastite stranke svojevremeno se susreo i bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin, koji je s čela policijskog aparata također poručivao da je stavljanje prostitucije pod nadzor način rješavanja porasta kriminaliteta.

Politička šteta

- Kad sam u stranci stavljao na dnevni red ovu temu, naišao sam na dosta neslaganja, pogotovo od strane mojih stranačkih kolegica. SDP o legalizaciji prostitucije nema generalan stav, nikad ga nije zauzeo. Mišljenje u stranci vjerojatno bi bilo podijeljeno. Ne znam kako javnost doživljava ovu temu, ali što se mene tiče, ne zalažem se isključivo za stavove kojima se podilazi javnosti. Po mom iskustvu, zagovaranje legalizacije prostitucije političaru u Hrvatskoj donosi samo štetu, ali ostaje činjenica da nitko još uvijek nije ponudio rješenje za ovaj problem, kaže Lučin, koji u prilog legalizaciji prostitucije iznosi iste argumente kao Škare-Ožbolt - smanjenje kriminaliteta i tezu da se prostitucija jednostavno - ne može iskorijeniti.
S promjenom kursa Vesne Škare-Ožbolt, da se u Saboru danas odlučuje o legalizaciji prostitucije, ruku »za« digli bi predstavnici HNS-a, HSLS-a i IDS-a, a u javnosti bi ih podržale »gay udruge«. Žestoko protivljenje, pak, sudeći po ranijim stavovima i istupima njihovih istaknutih članova, izrazili bi predstavnici HDZ-a, HSP-a i HSS-a, a javnu podršku dale bi im i udruge okupljene u »Žensku mrežu«.

Ladislav TOMIČIĆ

Prostitucija legalna i u katoličkoj Poljskoj

S obzirom da se hrvatski političari vole pozivati na rješenja koja primjenjuju europske zemlje, što se tiče prostitucije vrijedi znati da je »najstariji zanat« legaliziran ili dekriminaliziran u većini europskih zemalja. Prostitucija je legalna u katoličkoj Poljskoj, Danskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Italiji, Španjolskoj... Liberalna i napredna Švedska otkrila je model kojim je prepolovila prostituciju: abolirala je prostitutke, ali nastradali su makroi i korisnici usluga »noćnih dama«, koji zbog prostitucije uredno odgovaraju pred zakonom. Njemačka je problem nastojala riješiti tako da prostitutke dobiju sva prava kao da rade bilo koji posao, a njihovi makroi tretirani su kao bilo koji drugi poslodavci. Ukoliko prostitutka u Njemačkoj odluči promijeniti posao, na raspolaganju joj je program prekvalifikacije. Susjedi Slovenci također su legalizirali prostituciju, a u Nizozemskoj, pak, prema dostupnim podacima »najstariji zanat« s oko pet posto sudjeluje u ukupnoj ekonomiji zemlje. Tako samo Amsterdamu oporezivanje prostitucije godišnje donese oko milijardu dolara.



Prvi predlagatelj Vladimir Bebić

Podsjetimo, prvu je ozbiljnu inicijativu za stavljanje prostitucije pod nadzor pokrenuo još krajem 1993. godine »Bombarder s Kvarnera« Vladimir Bebić, tadašnji nezavisni zastupnik u Saboru. Osim zakona o legalizaciji javnih kuća Bebić je tada predlagao i zakone o seksualnim slobodama i o legalizaciji lakih droga.


- Inicijativi za legalizaciju prostitucije sada su se priključili svi oni jadnici koji su mislili da govorim ludosti. Poslije je do legalizacije prostitucije došlo u velikom broju europskih zemalja. Tada sam kao argumente za legalizaciju isticao smanjenje kriminala, zaustavljanje zlostavljanja osoba koje se bave prostitucijom, pružanje socijalnog i zdravstvenog osiguranja prostitutkama i, naravno, oporezivanje prostitucije. Čak su me 1994. godine primili vlasnici nekih javnih kuća u Haagu, gdje sam išao vidjeti kako su te stvari regulirale zapadnoeuropske zemlje, rekao je Bebić napominjući da naši političari hofiraju s ovim pitanjem, prodajući pritom građansku politiku.



Printaj članak!



Naslovnica

Kooperant Uljanika utajio četiri milijuna kuna ...

Štetno cjepivo na doradi

Mamić napao šefa POA-e

Slobodica od 150 tisuća eura

Kockar ubio zbog 5.000 kuna

Poginuo Puljanin Drago Bažulj

Legalizacijom prostitucije protiv trgovine robljem

Mirovinska reforma - tvornica bijede

Briga o zdravlju privilegij bogatih

Anketa
Što mislite o sudskom poništenju Jakovčićeve kupnje sela Sveti Juraj?
 
 
Pravda je spora ali dostižna
 
To je politička presuda
 
Opet će on to kupiti
 
Ne zanima me

rezultati
Tecajna lista
Broj: 59
prodajni tečaj za:
25. 03. 2006.
EUR
001 7.361232
GBP
001 10.659183
USD
001 6.14922
CAD
001 5.260277
AUD
001 4.356789
CZK
001 0.256462
Vrijeme