Hrvatska izvještajna novinska agencija; Petak, 30. rujna 2005.
Povratak na WWW.HINA.HR


Arhiv vijesti
Politika
Gospodarstvo
Kultura
Sport
Zanimljivosti
Pretplatnici
Servis vijesti
EUinfo
Posebni servisi
Foto servis (FAH)
Baza Eva
Hina OTS
Kontakti
Pretplatite se
Oglašavajte
Pišite nam
O nama
Hina - info usluge
O Hini
Impressum

ŽENSKA MREŽA: CVJETKO KAZNENO PRIJAVITI


ZAGREB, 30. rujna 2005. (Hina) - Ženska mreža Hrvatske zatražila je u petak od Državnog odvjetništva da hitno pokrene kaznenu prijavu protiv zamjenice državnog odvjetnika Božice Cvjetko, zbog zloporabe položaja i ovlasti.#L#

Državnoodvjetničko vijeće (DOV) u četvrtak je pokrenulo stegovni postupak protiv zamjenice glavnog državnog odvjetnika Božice Cvjetko zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici, no, za trajanja stegovnog postupka Cvjetko neće biti privremeno suspendirana.

Vijeće je priopćilo kako za njeno udaljenje s dužnosti "nema osnove", a na takvu je odluku, kako se doznaje, utjecao dugogodišnji staž Božice Cvjetko i stav članova DOV-a da ona neće utjecati na rad tog tijela i državnog odvjetništva u ovom slučaju.

Ženska mreža u priopćenju izražava prosvjed protiv odluke Državnoodvjetničkog vijeća što nije izreklo mjeru privremenog udaljavanja s posla niti suspenziju, uz obrazloženje da za "tim nema potrebe zbog njezina dugogodišnjeg rada u Državnom odvjetništvu". Takvo je obrazloženje "pljuska očekivanjima javnosti da se protiv nezakonitosti poduzimaju brze i djelotvorne mjere te da se Državno odvjetništvo napokon razvije u instituciju pravne države".

Ženska mreža također drži da su ostavke pravobraniteljice za djecu i njezinih zamjenika signal javnosti da institucije koje trebaju štititi pravni poredak ne funkcioniraju te da čak ni pravobraniteljstvo nije u mogućnosti ostvariti pristup pravdi.

Pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević-Vrsaljko i oboje njezinih zamjenika - Gordana Bračić Ružić i Gregori Graovac podnijeli su u četvrtak Hrvatskom saboru ostavke na svoje dužnosti.

Pravobraniteljica i njezini zamjenici u priopćenju su tu odluku obrazložili zdravstvenim razlozima.

Mediji pak njihove ostavke povezuju s odlukom Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) o gospođi Cvjetko.

Matijević-Vrsaljko je podigla prvu kaznenu prijavu protiv domara Marija Barlovića koji je kasnije završio u pritvoru pod sumnjom za silovanje malodobnog štićenika i javno prozvala nemar Državnog odvjetništva u vođenju slučaja te o svemu izvijestila Hrvatski sabor.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je, kao nadređeni Božici Cvjetko, ljetos poslao zahtjev za njezinim razrješenjem zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu Brezovici.

(Hina)

30.09.2005. 11:12 sati

Pročitajte više o ljudima koji održavaju ove stranice...
ISSN 1334-0026 / © Copyright Hina 2005. Sva prava zadržana.