Hrvatska izvještajna novinska agencija; Srijeda, 08. ožujka 2006.
Povratak na WWW.HINA.HR


Arhiv vijesti
Politika
Gospodarstvo
Kultura
Sport
Zanimljivosti
Pretplatnici
Servis vijesti
EUinfo
Posebni servisi
Foto servis (FAH)
Baza Eva
Hina OTS
Kontakti
Pretplatite se
Oglašavajte
Pišite nam
O nama
Hina - info usluge
O Hini
Impressum

PRAVA ŽENA: NAJLOŠIJE STANJE U OBRAZOVANJU


ZAGREB, 7. ožujka 2006. (Hina) - Iako je učinjen napredak što se stanja ženskih prava i ravnopravnosti spolova tiče, posebno glede zaštite žena od nasilja u obitelji, najlošije je stanje i dalje u području obrazovanja, rečeno je u utorak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova u povodu Međunarodnog dana žena 8. ožujka.#L#

Na sjednici je pročitano izvješće Ženske mreže za 2005., u kojemu se Ministarstvo znanosti i obrazovanja kritizira da nije provelo ni jednu preuzetu obvezu iz Nacionalnog programa za ravnopravnost spolova.

Željka Jelavić iz Ženske mreže kazala je da Ministarstvo nije analiziralo i iz uporabe povuklo školske udžbenike koji, kaže, vrve stereotipima i predrasudama o muškarcima i ženama, da nije ostvarilo ni jedan program za sustavno obrazovanje o ravnopravnosti spolova u školama i na sveučilištima.

Nije se, dodala je, niti krenulo s mjerama za zaštitu učenika od spolnog zlostavljanja, nije održana ni jedna tematska radionica o ravnopravnosti spolova, a odustalo se, kazala je, i od uvođenja spolnog odgoja u škole kao jedinog načina da djeca dobiju na znanosti utemeljene informacije o spolnosti i seksualnosti.

Ženska mreža, ipak, hvali napredak u području zaštite žena od nasilja u obitelji, kako kroz zakonsku regulativu, tako i kroz postupanje policije i pravosuđa, a posebno zbog percpecije javnosti da nasilje u obitelji nije više samo problem obitelji nego društva općenito.

Neva Tole iz Autonomne ženske kuće kazala je da policija sve češće i ranije reagira na nasilje u obitelji, da privodi nasilnike sudu koji im izriče pritvor, da policajci odnedavno odvojeno saslušavaju nasilnika i žrtvu. Također je upozorila da su resori obrazovanja i socijalne skrbi i dalje "bastioni" koji ne bilježe nikakav napredak u pogledu ravnopravnosti spolova.

Predsjednica Odbora Gordana Sobol upozorila je na težak položaj žena na tržištu rada, da je i dalje 60 posto žena u ukupnom broju nezaposlenih, a ništa se, kaže, ne čini ni u jačanju prava žena na političko odlučivanje.

Istaknula je da se položaj žena u donošenju političkih odluka, kako na državnoj, tako i lokalnoj vlasti, neće popraviti ako se konačno zakonom ne regulira njihova ravnomjerna zastupljenost na izbornim listama.

(Hina)

07.03.2006. 17:49 sati

Pročitajte više o ljudima koji održavaju ove stranice...
ISSN 1334-0026 / © Copyright Hina 2006. Sva prava zadržana.