12. svibnja - Ženska mreža Hrvatske sinoć je uputila popis s petnaestak zahtjeva političarima koji će nakon lokalnih izbora voditi politiku Grada Zagreba.

Na prvo mjesto Ženska mreža stavlja pravo na paritetnu zastupljenost u svim tijelima odlučivanja lokalne uprave i samouprave kao jedno je od temeljnih ženskih ljudskih prava. U apelu se traži osnivanje gradskog Ureda za ravnopravnost spolova i osnivanje županijskog Povjerenstva za rodnu ravnopravnost. Također, traži se rodna analiza i transparentnost proračuna Grada Zagreba i Zagrebačke županije te sudjelovanje predstavnica nevladinih organizacija u svim tijelima i radnim skupinama koje donose odluke važne za žene. Žene traže ostvarivanje posebnih i učinkovitih programa za žene žrtve nasilja, izgradnju dodatnih jaslica, vrtića i škola te rodno osjetljivih obrazovnih programa. Navodi se i niz zahtjeva okrenut besplatnim savjetovalištima za reproduktivno zdravlje, dostupnost kontracepcijskih sredstava, dostupnost pobačaja u svim gradskim bolnicama te besplatno i anonimno testiranje na HIV i druge spolno prenosive bolesti.

Ženska mreža Hrvatske okuplja više organizacija, grupe i inicijative koje su prepoznale da su žene diskriminirane te ekonomski, politički i statusno marginalizirane. (H/tv)