Srijeda, 8. ožujka 2006.     O HRT-u   |  Pitanja          
            HRT | SPORT | TELEVIZIJA | RADIO | GLAZBENA PROIZVODNJA     

NASLOVNICA

. DOGAĐAJ DANA
. AKTUALNOSTI
. HRVATSKA
. DANAS U SABORU
. STRANAČKI ŽIVOT
. HAŠKI PROCESI
. IZ SVIJETA
. GOSPODARSTVO
. KULTURA
. VRIJEME I PROMET
. NA DANAŠNJI DAN
. ZANIMLJIVOST
. NEWS IN ENGLISH

 

 

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

Videozapis iz Vijesti u 14 sati 

8. ožujka - U povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor predstavila je nevladinim ženskim udrugama i udrugama žena s invaliditetom, Kampanju za borbu protiv obiteljskog nasilja nad ženama.

"Kampanja je dio velike kampanje članica Vijeća Europe, koja će započeti 2007. i trajati do 2008. godine, a Hrvatska ove godine započinje s predaktivnostima za nju", rekla je Kosor istaknuvši da je Hrvatska donijela i Nacionalnu strategiju zaštite u obitelji, koja predviđa da svi predmeti obiteljskog nasilja moraju nositi oznaku "Žurno". Također je naglasila da je donesen i Protokol o postupanju u slučaju nasilja nad ženama, koji propisuje što koja institucija treba učiniti u slučaju nasilja. Ona je posebno pohvalila napore MUP-a, pri zaštiti žena i postupanju prema nasilniku. S obzirom na broj prijava, te kaznenih i prekršajnih dijela u prošloj godini, nasilje nad ženama poraslo je za 30 posto, što Jadranka Kosor ne drži alarmantnim, već objašnjava činjenicom da sve više žrtava odlučuje prijaviti zlostavljača.

Čestitkama u povodu Međunarodnog dana žena, na prigodnom domjenku u Vladi priključio se i hrvatski premijer Ivo Sanader.

U povodu Međunarodnog dana žena Ženska mreža Hrvatske, u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine, je na središnjem zagrebačkom gradskom trgu upozorila na diskriminaciju i težak položaj žena u društvu. "Iako nas je u Hrvatskoj 52 posto, tretirane smo kao marginalizirana manjina, radimo više, plaćene smo manje od muškaraca i stalno strepimo za svoje radno mjesto", poručila je koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov. Sloganom "8-8-8", žene zahtijevaju 8-satno radno vrijeme, 8 sati dnevnog odmora i 8 sati slobodnog vremena, što će po njihovim tvrdnjama još dugo biti nedostižno.

Govoreći o položaju žena pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je na lošu zastupljenost žena u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti. "Posebno su zabrinjavajući podaci na lokalnoj i regionalnoj razini, obzirom da je na kandidacijskim listama za lokalne izbore bilo svega 19 posta žena i 81 posto muškaraca", rekla je Lukač Koritnik pitajući se odakle muškarcima vremena za bavljenje politikom, a ženama ne.

Voditeljica Autonomne ženske kuće Neva Tolle rekla je kako u Hrvatskoj ne možemo govoriti o ravnopravnosti žena i muškarca, dok je moć, kako politička tako i ekonomska, koncentrirana u muškim rukama.


Tematski povezane vijesti

PROSVJED RADNICA OSIJEK KONFEKCIJE


Traži vijest

ARHIV VIJESTI
arhiv vijesti do 30.rujna 2005.

PRIJAVA NA MAILING LISTU VIJESTI

Ime korisnika  
Lozinka 

Registriraj se
Zaboravljena lozinka