Jutarnji.hr  
 
Događaji dana  
16.7.2006.
Događaji dana
Ženska mreža: Liječnik ženi ne može govoriti o pobačaju s etičkog gledišta Piše: Orlanda Obad

ZAGREB - Potpredsjednik Sabora, ginekolog i istaknuti član HDZ-a Darko Milinović danas je u intervjuu rekao da su njegove izjave svojevrsni naputak liječnicima “koji smatraju da život počinje začećem” da ne obavljaju pobačaje.

Milinović se pohvalio i da je tijekom svoje karijere stotinjak žena odgovorio od pobačaja, koji bi, prema njegovu mišljenju, trebalo zabraniti, iako je, kaže, istodobno svjestan da bi zabrana povećala broj ilegalnih pobačaja i dovela žene u opasnost.

U Hrvatskoj je ženama osigurano pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, a 2003. je u Zakonu o liječništvu liječnicima osigurano pravo na tzv. priziv savjesti.  U Ministarstvu zdravstva kažu da svakoj ženi u bilo kojoj od 33 ovlaštene zdravstvene ustanove mora biti osigurano pravo na pobačaj.

To je posve u skladu i s preporukom mreže nezavisnih stručnjaka za ljudska prava EU koji su u prosincu 2006. zaključili da bi pravo na priziv savjesti,  “trebalo biti uređeno na način da se nijednoj ženi ne uskrati pravo na pobačaj” odnosno država treba osigurati da ženama bude na raspolaganju drugi liječnik koji je spreman obaviti pobačaj.

Koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov kaže da liječnik “ženi o pobačaju nema prava govoriti ništa s etičkog, nego isključivo s medicinskog stanovišta”.

- Liječnik nema pravo ženu stavljati u poziciju retardirane osobe koja ne može donositi odluke. To je protivno pravu žena na pobačaj - tvrdi Genov.


U 12 bolnica nema namjernih pobačaja

Krajem prošle godine zdravstvena je inspekcija Ministarstva zdravstva, potaknuta izvještajima udruga za ženska prava i pisanjem medija, provela inspekcije i ustanovila da se, primjerice, u OB Vinkovci namjerni pobačaji uopće ne obavljaju. Čak 12 od 33 bolnica ženama ne pružaju mogućnost pobačaja, podaci su istraživanja saveza udruga Ženska mreža Hrvatske iz 2005.

 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt