Jutarnji.hr  
26. rujna 2006.
     





Seksualno zlostavljanje u BB kući?

Bojan Genov
Predstavnice organizacija za temeljna ljudska prava i prava žena osudile ponašanje na Big Brotheru

ZAGREB - U Big Brother kući događa se seksualno uznemiravanje kao oblik nasilja, poručuju iz društvenih organizacija koje se bave zaštitom temeljnih ljudskih prava te prava žena. Prikazivanjem određenih situacija iz života u BB kući, smatra koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov, RTL Televizija promovira nepoželjne modele ponašanja, čime je najugroženija mlađa populacija.

Na pojedine situacije iz kuće, primjerice kada je Nikša bez dozvole poljubio Leu u usta dok je ona spavala ili kada je pod tušem vadio spolovilo te prisilno držao Anu s namjerom da je poljubi, čiji se detaljan opis može naći i na službenima stranicama BB-a, osudili su i naši čitatelji protestirajući protiv takvih sadržaja na televiziji. U jednom trenutku Danijel i Nikša, nadalje, rukama su zadržavali Anu da ne izađe iz kreveta dok joj Nikša ne da poljubac.

- Ulaskom u BB kuću, bez obzira na motive, nitko se od stanara nije odrekao prava na svoju slobodu i izbor. U konkretnoj situaciji koga će ljubiti ili ne, odnosno izbor seksualnog partnera. Prikazivanjem takvih sadržaja gube se sve vrijednosti, ne one patrijarhalne, nego osnovna ljudska prava na izbor. Iako su zatvoreni, stanari zadržavaju osnovna prava i ne smijemo dopustiti da jedna TV kuća promovira takvo ponašanje - ustvrdila je Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže, koja predstavlja 48 organizacija u Hrvatskoj koje se bave ženskim pravima.

Slična razmišljanja ima i Maja Mamula iz Ženske sobe, koja smatra kako je problem širi te da cijelo društvo ima visok prag tolerancije bilo kakvog oblika seksualnog nasilja.

- Uvijek je pitanje da li će to društvo osuditi kao jako zabavno i sastavni dio koketiranja ili ipak kao oblik seksualnog nasilja. Ipak, ako je jedna od stanarki plakala, time je pokazala da su povrijeđena njezina osobna prava. Ovakav oblik ponašanja često se tretira kao beznačajan, a žene ponekad ne reagiraju jer nisu u poziciji, zatvorene su u nekom obliku zajednice, bila to BB kuća ili, primjerice, radno mjesto - rekla je Maja Mamula iz Ženske sobe.

S druge strane, RTL danas nije htio komentirati ovakve optužbe, niti sam materijal koji se prikazuje na RTL Televiziji.

- Nismo dobili nikakav dopis od ženskih udruga i nećemo komentirati dok nam se službeno ne obrate - rekao je Kristijan Gržetić, glasnogovornik RTL-a.

Nikšino ponašanje prema Lei komentirala je i njezina sestra Ana Tomašević. - Nije mi jasno kako si to netko može dopustiti. Lea nije htjela da je Nikša poljubi, a kasnije mu je jasno dala do znanja da ne želi da se to ponovi - rekla je Leina sestra.     M. S.

Tekstovi sa službenih RTL-ovih stranica za Big Brother skinuti s TV snimki događaja u kući

1. Nikša i Danijel drže Anu u krevetu i pokušavaju je poljubiti (nedjelja, 24. rujna 2006.).

"Nikšina ruka bila je na Ani, a ona je mudro šutjela. ‘Ane dođi ovdje da ti stavim k.... u usta’, predložio je Danijel koji je u međuvremenu legao u svoj krevet. ‘Bože’, komentirala je, a onda je Danijel došao do nje i Nikše. Njih dvojica su je držali, Nikša ju je pokušavao poljubiti, dok je ona pokušavala izići iz kreveta.”

2. Nikša je poljubio Leu dok je spavala (srijeda, 15. rujna 2006.).

Lea se ponovno rasplakala zbog jutrošnjeg poljupca s Nikšom. ‘Što mi je on to morao napraviti, pa jel on glup’, nastavila je plakati Lea. ‘Ja nisam ništa skrivila, kroz suze je govorila Lea.  ‘Ja ne znam zašto meni Bog ovo mora napravit? Šta sam ja ikad ikome učinila da mi se ovo događa’, jecala je Lea. ‘Nemoj plakati’, tješio ju je Zoran i pritom zagrlio. ‘Ja Keka u ovom trenutku mrzim!’, nastavila je Lea.

3. Nikša skida gaće pod tušem, želi ih skinuti i Ani (srijeda, 20. rujna ).

Tuširajući se s Anom i Antom, Nikša je skinuo gaće. Ana se smijala i okrenula glavu. On joj je pokušao skinuti gaće, ali se Ana nije dala. ‘Bit ću 100 posto na  Big Brotheru plus, sad kad sam se skinuo’, uvjeren je Nikša. 



 








 

Copyright © Jutarnji.hr. Sva prava pridržana.
Opći uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Kontakt