Naslovnica
  Crkva
  Društvo
  Interview
  Zoom
  Dan Gospodnji
  Duhovne misli
  Duhovni poziv
  Riječ Božja
  Među nama
  Pod povećalom
  Glazba
  Kultura
  Web preporuke
  Korisni linkovi
  Forum
  Impressum
  Riječ urednika
  O projektu
  Arhiv



Apsurdni zahtjevi Ženske mreže
Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja 48 ženskih udruga diljem zemlje, zatražila je ovih dana raskidanje ugovora između Hrvatske i Vatikana, zabranu vjerskog odgoja u školama te bi crkveno djelovanje i stavove rado izbacila iz društva.

Takvi stavovi nisu posebna novost kada govorimo o javnim nastupima i apelima određenih grupacija u društvu, no ipak takve stavove treba okarakteri-zirati kao apsurdne. Naime, kako se u Hrvatskoj mnogi uče demokraciji te djelovanju u civilnom društvu, mogli bi stavove Ženske mreže Hrvatske okarakterizirati kao temeljno nepoznavanje funkcioniranja demokratskog i sekularnog društva. Upravo u tom društvu potrebo je više znanja kako se ovakve nespretne izjave, poput ove Ženske mreže, ne bi ponavljale te kako bi svi učili što znači živjeti i djelovati u civilnom društvu.

Civilne grupe znače pluralizam mišljenja i vjerovanja. Ipak, u prakticiranju pluralizma civilne grupe su i dalje suočene s nedemokratskom kulturnom matricom iz prošlosti. Tako je primjerice kod nekih grupa, što se vidi i na posljednjem zahtjevu Ženske mreže, prisutan stav da Crkva ne bi trebala biti dio društva, ne bi smjela iznositi svoje stavove, sklapati ugovore, promicati svoja načela. Kod mnogih je naslijeđen mentalitet kako bi Crkva trebala biti 'kirurški amputirana' iz društva te smještena u tamu sakristije. Kao da se pri tom zaboravlja da Crkva, i njezin najveći korpus - vjernici, nisu neki mistični fantom koji lebdi između neba i zemlje, već se radi o čimbenicima upravo tog društva do čije kvalitete nam je svima podjednako stalo.

Apsurdan je stav koji je iznijela koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov govoreći o povlaštenom položaju Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja, po njezinim riječima, ulazi u svako tijelo, stopira svaki zakon i onemogućuje borbu protiv diskriminacije. Kao opovrgavanje ove tvrdnje dovoljno je postaviti nekoliko pitanja. Naime, bi li se određene institucije u Crkvi morale već više godina boriti za zabranu rada trgovina nedjeljom ako je evidentan utjecaj Crkve na zakonodavstvo? Bi li u Hrvatskoj i dalje bio legaliziran pobačaj ako bi Crkva imala toliku moć u Saboru? Ili, bi li postojao Zakon o istospolnim zajednicama ako bi bile istinite riječi koordinatorice Ženke mreže da Crkva stopira svaki zakon koji joj se ne svidi?

Na kraju, dovoljno je zaključiti kako mnogi moraju učiti i prihvatiti realnost da su Katolička crkva i njezini vjernici, kao i svaka druga vjerska zajednica, dio društva te da imaju puni legitimitet doprinositi izgradnji Hrvatske preko svojih prijedloga, pa čak i lobiranja, djelovanja te vjere koja ih potiče.

Zaključujem: Ako neka žena ima pravo vjerovati kako je njezina trudnoća u prvim mjesecima tek neki puki proces, pred-početak bez novog života, te ima pravo promicati pobačaj kao pravo žene, onda je zasigurno jednako pravo i onih koji vjeruju da je od začeća u ženi prisutno novo ljudsko biće, novi život koji treba zaštitu, te je njihovo pravo promicati zaštitu majčinstva i života od začeća. Kada bi jedna od tih strana bila ušutkana, civilno, demokratsko i sekularno društvo bi bilo srušeno te više ne bi postojalo. Ipak, posebno je čudno kada se za rušenje takvog oblika društva zalažu oni koji sebe nazivaju progresivnima, modernima i liberalnima, a koji bi najradije ušutkali drugu stranu i izbacili drugačije mišljenje iz društva.
19.5.2006
piše: Hrvoje Cirkvenec
e-mail: hrvoje_portal@hotmail.com 



       Tražilica
       Riječ urednika
• Apsurdni zahtjevi Ženske mreže
• Sramota neetičnog novinarstva
• Osjetimo radost Uskrsa!
• Je li Gotovina ipak pogriješio?
• Dvostruka pravila
• Ateistima nedostaje osmi!
• Moja dva Božića
• Osjećamo li Božić?
• Povjerenje - put Crkve
• Papa Ivan Pavao II. - pisano zlatnim slovima

Ned Pon Uto Sri Čet Pet Sub
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

       Anketa
Je li Crkva brojnim reakcijama učinila i najveću svojevrsnu reklamu knjige i filma 'Da Vincijev kod'?
Da
Ne
 
Rezultati ankete
       Reklame









© Copyright 2002 - 2005 Križ života - ISSN 1334 - 7063 - Sva prava pridržana.
Hosted by SchatzTech. CMS System by SchatzTech.