Naslovnica
  Crkva
  Društvo
  Interview
  Zoom
  Dan Gospodnji
  Duhovne misli
  Duhovni poziv
  Riječ Božja
  Među nama
  Pod povećalom
  Glazba
  Kultura
  Web preporuke
  Korisni linkovi
  Forum
  Impressum
  Riječ urednika
  O projektu
  Arhiv



Ženskoj mreži za sve kriva Crkva
Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja 48 ženskih udruga diljem zemlje, poslala je premijeru Ivi Sanaderu te predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu šest zahtjeva kojima se od države traži da otkaže ugovore s Vatikanom, da Katoličkoj crkvi zabrani vjerski odgoj u javnim školama i utjecaj na seksualni odgoj, te joj onemogući zadiranje u žensku kontrolu nad vlastitim tijelima, odnosno utjecaj na rješavanje pitanja vezanih uz abortus, medicinski potpomognutu oplodnju i slično.

Ženska mreža traži i da se ukine financiranje Katoličke crkve iz proračuna i da se uvede crkveni porez, kojim će vjernici financirati zajednice prema svojem izboru, prenosi Jutarnji list.

Za Dan žena pripremili smo izvješće o stanju ženskih prava i ustanovili da Hrvatska ima rijetko dobre institucionalne i zakonske okvire, a da je praktično stanje jako loše. Na našoj nedavnoj skupštini u raspravi smo zaključile da je razlog tome povlašteni položaj Katoličke crkve, koja ulazi u svako tijelo, stopira svaki zakon i onemogućuje borbu protiv diskriminacije - objašnjava razloge nastanka ovih zahtjeva Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže.

Ističe da su četiri ugovora s Vatikanom, iz kojih zapravo proizlazi većina prava Katoličke crkve koja bi Ženska mreža željela ukinuti, potpisani 1998. godine na krajnje netransparentan način bez javne rasprave. Stoga ih, smatraju, treba ukinuti.

Ženske organizacije političkih stranaka podijeljene su oko ovog zahtjeva. Zajednica žena “Katarina Zrinski” vladajućeg HDZ-a oštro se protivi svim zahtjevima i, kako kaže predsjednica Karmela Caparin, oni ne dolaze u obzir. - HDZ je tradicionalna i konzervativna stranka koja se drži tradicije, i zato ne podupiremo zahtjeve Ženske mreže - kaže Caparin.

Ni glavna oporbena stranka SDP ne podupire ukidanje ugovora s Vatikanom jer, kako kaže predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Mirjana Ferić-Vac, to je praktički neizvedivo. No, sklona je razmatranju njihova revidiranja. Kad su u pitanju seksualni odgoj i reproduktivna prava žena, Crkva za SDP-ovke tu nema što raditi. - Kad se pak radi o vjeronauku, sukladno europskoj praksi, zauzimamo se da se vjerski odgoj u školama organizira za sve vjeroispovijesti te da se za djecu koja to žele uvede etika - kaže Ferić-Vac. Pobornici su i uvođenja crkvenog poreza no, dodaje, to treba vrlo pomno razraditi da se ne bi dogodilo da zbog takve odluke stradaju male vjerske zajednice.

U HSS-u odbacuju sve zahtjeve Ženske mreže. - Oni su apsolutno u suprotnosti sa svim stajalištima HSS-a i ni u kojem slučaju ovo ne bismo poduprli - kaže Marija Ledinski-Anić, predsjednica organizacije žena HSS-a Hrvatsko srce.

Za razliku od njih, u HNS-u se apsolutno slažu sa svim zahtjevima osim onim za otkazivanje ugovora s Vatikanom. - Treba vidjeti je li to uopće izvedivo. No, svi ostali zahtjevi su zdravologički i podržavamo ih - kaže Alenka Košiša Čičin-Šain, predsjednica zagrebačke organizacije žena HNS-a.

Predsjednica HSLS-a i Ženske inicijative te stranke Đurđa Adlešić također smatra da se ugovori s Vatikanom ne bi trebali otkazivati. - Naš je stav da se isti takvi ugovori trebaju potpisati sa svim vjerskim zajednicama i smatram da bi time riješili gotovo sve probleme. Na taj način bi riješili i financiranje vjerskih zajednica te sam zato protiv uvođenja crkvenog poreza - objašnjava Adlešić. - Crkva ima pravo na svoj stav o bilo kojem pitanju, pa i kad se radi o ženskim pravima. No, ne može ga iznositi u javnim školama niti ugrađivati u zakone - zaključuje Adlešić.
19.5.2006
Jutarnji list / Križ života 



       Tražilica
       Pod povećalom
• Ženskoj mreži za sve kriva Crkva
• Raste zanimanje za svećeničko zvanje
• 68% katolika ide gledati Da Vincijev kod
• U atentatu na Wojtylu sudjelovalo više osoba
• U Vrbniku prva 'čedna zona'
• Jelena Brajša sposobna za sud
• Počinje lustracija u Crkvi
• Crkva ne želi soliste u svojim redovima
• Stagnira utjecaj Katoličke crkve u svijetu
• Papa zaoštrava odnose s islamom

Ned Pon Uto Sri Čet Pet Sub
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

       Anketa
Je li Crkva brojnim reakcijama učinila i najveću svojevrsnu reklamu knjige i filma 'Da Vincijev kod'?
Da
Ne
 
Rezultati ankete
       Reklame









© Copyright 2002 - 2005 Križ života - ISSN 1334 - 7063 - Sva prava pridržana.
Hosted by SchatzTech. CMS System by SchatzTech.