<<< Natrag

Datum objave: 27.1.2005   Rubrika: Novosti

MINISTAR ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA NA UDARU ZBOG PROGRAMA SPOLNOG ODGOJA TEENSTAR
Ženska mreža, Iskorak i Kontra traže ostavku Primorca

Ako ministarstvo nema cjelovit program TeenSTAR, nego je odluku donijelo temeljem preporuke biskupske konferencije, tražimo smjenu ministra Primorca, kazala je jučer Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže

ZAGREB – Ženska mreža Hrvatske te udruge »Iskorak« i »Kontra« traže ostavku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca ako se pokaže da je njegovo ministarstvo dalo odobrenje za provođenje programa TeenSTAR u školama samo na temelju preporuke Hrvatske biskupske konferencije.
    – Ukoliko Ministarstvo nema cjelovit program TeenSTAR, nego je odluku donijelo temeljem preporuke biskupske konferencije, mi tražimo smjenu ministra Primorca, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže. Naime, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik tvrdi da je od ministarstva tražila da joj dostave program cjelovitog spolnog odgoja TeenSTAR, no umjesto programa, dobila je samo dokumentaciju vezanu uz njega. Prema njezinim riječima, u odgovoru stoji da su joj dostavili »materijale koje Ministarstvo ima u postojećoj dokumentaciji, a koji se odnose na program TeenSTAR« te da »razrađeni godišnji plan i program nastavnici dobivaju na seminarima« istoimene udr
Zaposlenici otočkih osnovnih škola traže izjednačenje sa srednjim školama
   
    Poštovani ministre Primorac, 30. listopada 2003. sklopljen je između Vlade RH zastupane po ministru Vladimiru Strugaru i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Sporazum o srednjoškolskim ustanovama s otežanim uvjetima rada. Sukladno donesenoj odluci, plaća zaposlenika u tim školama povećana je za 10 posto. Međutim, ova se ne odnosi i na osnovne škole u tim sredinama. Stoga Vam se obraćamo da se zauzmete za rješenje kojim će se otežani uvjeti rada, sasvim logično priznati i osnovnoškolskim ustanovama u istim sredinama te izvrši obeštećenje zaposlenika, stoji u otvorenom pismu ministru Primorcu zaposlenika osnovnih škola Hvara, Brača, Visa, Korčule, Raba, Malog Lošinja, Paga i Šolte.
uge.
    – Iz toga iščitavam da ministarstvo zapravo nema program, zaključila je pravobraniteljica Lukač-Koritnik, dok je Bojana Genov poručila da od ministarstva traže trenutačnu suspenziju TeenSTAR-a, hitno prihvaćanje programa spolnog odgoja kojeg su izradili stručnjaci te raspuštanje Povjerenstva za prosudbu svih programa spolnog odgoja u školama. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, spremni su pokrenuti peticiju među roditeljima, ali i upozoriti međunarodne institucije.
    Naime, osim programa TeenSTAR, za kojeg ističu da širi vjerske dogme i netrpeljivost prema nekim društvenim skupinama – a prema riječima Sanje Juras iz »Kontre«, ujedno je udruga nositeljica tog programa »pod istragom zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije« – Ženska mreža, »Iskorak« i »Kontra« nezadovoljni su i osnivanjem i sastavom spomenutog povjerenstva. Juras navodi da su u Ministarstvu i do sada postojali kapaciteti za prosudbu programa jer su neki programi ocijenjeni još prošle godine. S druge strane, ističe i da su nejasni kriteriji odabira članova povjerenstva, posebno činjenica da u njemu sjedi pet teologa iste vjeroispovijesti, »na čelu tog tijela je osoba čiji se stavovi o homoseksualnosti potpuno kose sa stavovima struke«, nema ni jedne predstavnice ženskih udruga niti pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.
    – Pitamo se hoće li takvo povjerenstvo promicati spolni odgoj utemeljen na znanstvenim činjenicama, a ne na crkvenim dogmama i hoćemo li zapravo dobiti još jedan vjeronauk u školama, kaže Sanja Juras, koja osuđuje i izjavu Primorca u jednim novinama da znanost još nije došla do odgovora je li homoseksualnost bolest ili ne.

Irena FRLAN


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1