<<< Natrag

Datum objave: 28.1.2005   Rubrika: Novosti

SKANDAL: PRIMORČEVO MINISTARSTVO NEMA CJELOVITI PROGRAM SPOLNOG ODGOJA
Program TeenSTAR u školama na neviđeno!

Budući da su iz Ministarstva obrazovanja čitav dan oklijevali s tim da na uvid daju program za spolni odgoj TeenSTAR, očito je da su bojazni nevladinih udruga bile točne

ZAGREB – Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik tvrdi da od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa nije primila cjelovit program spolnog odgoja TeenSTAR, nego samo popratnu dokumentaciju koja se odnosi na program – unatoč zahtjevu da joj se omogući uvid u program TeenSTAR. Ona sumnja da MZOŠ uopće nema program te da je provođenje programa u školama odobreno isključivo na temelju preporuke Hrvatske biskupske konferencije. Ženska mreža, Iskorak i Kontra zatražile su stoga smjenu ministra Dragana Primorca.
    Pravobraniteljičine sumnje učvrstilo je i jučerašnje odbijanje glasnogovornice Danijele Grizelj da novinarima dostavi program na uvid. Izbjegavajući odgovor na pitanje ima li MZOŠ primjerak programa, upućivala nas je na Zavod za školstvo, koji navodno ima primjerak integralne verzije programa.
   
Inzistiranje na odgovornosti

– Ne zanima nas ima li Zavod za školstvo program, nego nas zanima ima li ga ministarstvo, koje je odobrilo provođenje tog programa u školama diljem Hrvatske i koje bi trebalo provoditi nadzor nad njime! Očito je da ministarstvo nema program i zato ćemo inzistirati na tome da Primorac ponese odgovornost, odlučno je komentirala koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov.
    Aktivisti udruge Kontra također će i dalje inzistirati na Primorčevoj smjeni.
    – Ne pravimo slona od mušice! Radi se o zbilja velikoj stvari: TeenSTAR je jedini program spolne edukacije koji se provodi u 70 hrvatskih škola i ako ministarstvo koje ga je odobrilo nema njegov primjerak, onda je to veliki skandal, ističe Sanja Juras iz Kontre.
    Pravobraniteljica Lukač-Koritnik rekla je jučer da je spremna javno se ispričati ministru ako se pokaže da su materijali koji su joj dostavljeni iz MZOŠ-a zbilja sva dokumentacija koju ta institucija ima o TeenSTAR-u.
   
Neodređene natuknice

– Materijal naslovljen s »Program« ne sadrži module, satnicu, razradu tematskih jedinica... Svakom je laiku jasno da to program – nije. Mene nitko neće uloviti na nominalno! Pa kad već MZOŠ odbija javnosti predočiti pravi, cjelovit program, poslat ću im natrag ove spise koje sam dobila i tražiti da jasno kažu je li to sve što oni imaju o TeenSTAR-u. Ako jest, tek ćemo tada imati o čemu razgovarati: jer nedopustivo je da se naši učenici obrazuju na temelju neodređenih natuknica u nedefiniranom programu, zaključuje Lukač-Koritnik.
    Podsjetimo, program TeenSTAR svojim je tretmanom istospolnih zajednica izazvao negodovanje niza nevladinih udruga. Čest je argument onih koji su ga zastupali i branili bila njegova rasprostranjenost na gotovo 30 zemalja svijeta. Međutim, argument gubi na efektnosti kad se u obzir uzme činjenica da su na popisu zemalja u kojima se provodi TeenSTAR najzastupljenije siromašne, nerazvijene ili, u najboljem slučaju, tranzicijske zemlje poput Kameruna, Etiopije, Gvatemale, Ugande, Zimbabvea, Ukrajine, Rumunjske, Slovačke ili Južnoafričke Republike.

Maja HRGOVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1