<<< Natrag

Datum objave: 29.1.2005   Rubrika: Novosti

ODBOR UN-a ZA UKLANJANJE DISKRIMINACIJE ŽENA OCIJENIO DA HRVATSKA JOŠ UVIJEK IMA STEREOTIPE O INFERIORNOSTI ŽENA
UN: Hrvatska je zemlja sa seksističkim zakonima

Pritiskat ćemo Vladu da prihvati UN-ove preporuke, govori koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov

ZAGREB – Odbor Ujedinjenih naroda za uklanjanje diskriminacije žena ocijenio je u četvrtak da Hrvatska još uvijek ima seksističke zakone i da se u hrvatskom društvu održavaju stereotipi o inferiornosti žena. Stručnjaci tog tijela razmotrili su izvješća osam zemalja članica – Hrvatske, Alžira, Gabona, Italije, Laosa, Paragvaja, Samoe i Turske – utvrdivši da »nije bilo države za koju je Odbor mogao reći da je de iure postignuta ženska jednakost«. Za Hrvatsku je još istaknuto da je za kratko vrijeme postigla veliki napredak u jamčenju formalne jednakosti spolova, ali je sada izazov kako postići stvarnu jednakost.
    – Ne bih mogla reći da imamo seksističke zakone. Mislim da je ta informacija pogrešno iščitana, ali to će se vidjeti u konačnim zaključcima Odbora, komentirala nam je jučer Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Ona priznaje da u nekim elementima treba doraditi zakonodavstvo, ali smatra da je najveći problem u lošoj praksi – postojeći zakoni se ne provode.
    Kao primjer navodi nezaposlenost žena, zbog čega bi u praksi trebalo zaštititi ženska radna mjesta. Objašnjava da je, primjerice, mnogo žena zaposleno u tekstilnoj industriji, no nisu donesene posebne mjere da se te žene zaštite. Što se tiče stereotipa o ženama, pravobraniteljica se slaže da oni u hrvatskom društvu postoje.
   
    Koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov smatra da su učinjeni pozitivni pomaci u domeni nasilja u obitelji i institucionalnih mehanizama za zaštitu žena, no, da bi ti uredi mogli dobro funkcionirati »iza njih mora stajati politička volja vlasti«. Dodaje i da je ipak jedan od najvećih problema obrazovni sustav koji ostavlja »loše posljedice za nekoliko sljedećih generacija«. Genov poručuje da će »pritiskati Vladu da UN-ove preporuke uzme u obzir«.

I. FRLAN


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1