<<< Natrag

Datum objave: 1.2.2005   Rubrika: Novosti

PRIMORČEVE IZMJENE DIJELA SADRŽAJA VJERONAUKA ZA OSMI RAZRED OCIJENJENE NEDOPUSTIVIM I DISKRIMINIRAJUĆIM
Homoseksualnost i incest iz »pogrešnih« u »grešne« oblike seksualnosti


ZAGREB – Ministar znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) Dragan Primorac odobrio je izmjenu dijela programa katoličkog vjeronauka u osmom razredu osnovne škole u kojem su transvestiti, homoseksualnost, incest i prostitucija dosad tretirani kao »pogrešni oblici seksualnosti«, a odsad će se oni definirati kao »grešni oblici seksualnosti«. Takvu su odluku, objavljenu u Narodnim novinama 19. siječnja, udruge istospolnih orijentacija i predstavnice Ženske mreže ocijenile nedopustivom.
    – Strašno je i nedopustivo da se učenicima u osmom razredu osnovne škole nameću ovakve diskriminatorne i netolerantne definicije. Stavljanjem homoseksualnosti u isti koš sa zakonski kažnjivim djelima poput incesta i prostitucije djeci se šalju jasne poruke o netrpeljivosti prema različitim seksualnim orijentacijama, ističe Sanja Juras iz Kontre.
    Napominje da će udruga pozvati na odgovornost autore i zagovornike ovog dijela vjeronaučnog sadržaja.
    – Izmjena »pogrešnog« u »grešno« jeftin je formalistički trik koji služi tome da se katolički vjeronauk i dalje održi u školskom programu. Riječ »grešno« je pritom smišljeno odabrana kao crkveni termin u koji se, kao, ne bi smjelo dirati, zaključuje Juras.
    Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Gordana Lukač Koritnik – na čiju je inicijativu i potaknuta izmjena teksta – također nije zadovoljna novom formulacijom.
    – Ovakvu preformulaciju doživljavam kao šuplje formalističko poigravanje riječima koje ustvari ne mijenja ništa. Svoje ću mišljenje iznijeti i ministru Primorcu, istaknula je Lukač Koritnik.
    Koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov smatra da se izmjenom spornog dijela vjeronaučnog gradiva nije postigao baš nikakav kvalitativni pomak.
    – Ovakvom preformulacijom samo su se spasili od toga da ih tužimo; ogradili su se tim crkvenim terminom »griješiti«, kaže Genov.
    U resornom ministarstvu ograđuju se od odgovornosti .
    – Nisam teolog pa se ne mogu uplitati u službene stavove Crkve, kratko je zaključio Nenad Marković, pomoćnik ministra za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje.

M. HRGOVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1