<<< Natrag

Datum objave: 9.3.2005   Rubrika: Novosti

PROSVJED ŽENSKE MREŽE PRED ZGRADOM VLADE ZBOG SVE LOŠIJEG POLOŽAJA ŽENA U HRVATSKOJ
Maknite krunice s naše vunice!

Vlada o zabrani pobačaja nikad nije raspravljala, rekla je predstavnicama Ženske mreže Jadranka Kosor

ZAGREB – »Moja maternica, moji jajnici, o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici!«, »Maknite krunice s naše vunice!«, ili pak »Carla del Ponte – žena godine«, neki su od intrigantnih transparenata s kojima je pedesetak žena – članica Ženske mreže Hrvatske jučer stiglo pred Vladu na Markovom trgu.
    Članice 45 različitih nevladinih organizacija koje čine Žensku mrežu, i članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova iz Istre, jučerašnji su praznik obilježile glasno prosvjedujući protiv diskriminacije žena u hrvatskom političkom i društvenom životu, te od Vlade zatraživši izmjenu Zakona o izborima na način da na kandidacijskim izbornim listama ubuduće bude najmanje 40 posto žena.
    – Prosvjedujemo jer imamo manje plaće i mirovine od muškaraca, jer nas kod zapošljavanja pitaju hoćemo li i kada ćemo rađati; zato što nas opominju da ne rađamo dovoljno, a ne zapošljavaju kad imamo djecu!«, vikale su žene. Da bi se nešto promijenilo, napomenule su, treba početi od obrazovnog sustava koji mora postati »rodno osjetljiv« na način da se iz udžbenika izbace patrijarhalni stereotipi o ženama, i da se ženu u čitankama više ne predstavlja kao »pastiricu oborene glave, ili smjernu majku s ispruženim tanjurom.
    Dok Ministarstvo obrazovanja podržava projekte koji promiču crkvene dogme, a seksualnost smatraju grijehom, Ženska mreža traži i uvođenje seksualnog odgoja u škole.
    – Žensko je pravo raspolagati s vlastitim tijelom, a kad smo silovane, to nije zato što nosimo kratke suknje i izlažemo grudi, prosvjedovale su žene, koje od Ministarstva zdravstva traže pak dostupan, besplatan i stručan pobačaj, te da se u proceduru stavi i zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji će to pitanje regulirati sukladno europskoj praksi, i bez obzira na bračni status žene.
    Među prosvjednicama jučer su se pojavile i saborske zastupnice Vesna Pusić, Gordana Sobol, Alenka Košiša Čičin-Šain, te predsjednica Zagrebačke skupštine Morana Paliković-Gruden, a potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor primila je u Vladi predstavnice Ženske mreže, obećavši im da će njihove zahtjeve prenijeti i muškim kolegama. Kako je na pitanje o mogućoj zabrani pobačaja Kosor rekla prosvjednicama, Vlada o tome nikad nije raspravljala, niti je to stavila na dnevni red. Kad je u pitanju zastupljenost žena u politici, slaže se da ih treba biti više, pogotovo na lokalnom nivou, »gdje su novac i moć«.

B. MRVOŠ PAVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1