<<< Natrag

Datum objave: 24.3.2005   Rubrika: Novosti

AKTIVISTI NEVLADINIH UDRUGA RAZLJUTILI BIVŠU MINISTRICU PROSVJETE PROMOVIRANJEM SEKSUALNOG ODGOJA U ŠKOLAMA
Ljilja Vokić istjerala aktiviste Ženske mreže, Iskoraka i Kontre

Ravnateljica zagrebačke Sedme gimnazije zabranila dijeljenje podloški za miševe s tekstom o seksualnom odgoju

ZAGREB – Ravnateljica Sedme gimnazije u Zagrebu Ljilja Vokić zabranila je jučer predstavnicama Ženske mreže Hrvatske i udruga Iskorak i Kontra da srednjoškolcima u toj školi dijele podloške za miševe s otisnutim tekstom koji podržava uvođenje seksualnog odgoja u škole. Predstavnice nevladinih udruga locirale su se stoga ispred zgrade i nastavile isti posao, ali ih je Ljilja Vokić pokušala potjerati i odande. Djelatnicama gimnazije naredila je da na ulazu oduzimaju podloške učenicima koji su ih unijeli u školu.
    – Vrlo je bezobrazno da ste došli bez odobrenja i još ste mi tu doveli novinare! Odite i radite nešto, nemojte mi zujati po dvorištu, vikala je Ljilja Vokić uzrujano s vrata. Najprije je tvrdila da aktivisticama za njihovu akciju treba odobrenje Ministarstva prosvjete te da ona kao ravnateljica o tome ne odlučuje, a na kraju je priznala da im ona može dati odobrenje, ali to neće učiniti. »Ovo su maloljetnici, imaju roditelje i ja vam to neću dopustiti!«, poručila je odrješito. Sa školskih vrata potjerala je i novinare, ne dopuštajući im da uđu u zgradu »jer se nisu najavili« i zaprijetila im da će ih tužiti Novinarskom društvu.
    Koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov ustvrdila je da ravnateljica Vokić »razvija kod djece podanički i kmetski mentalitet« i da njeno ponašanje dokazuje da je naš obrazovni sustav na samom dnu. Za predstavnicu Ženske mreže nevjerojatno je da se škola boji bezazlenih poruka poput one tiskane na spornim podlošcima za miševe, a koja poziva na »seksualnu edukaciju u školama, a ne samo na porno stranicama«.

LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ


© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
1-0-1;1